Kriminaltekniker på väg att försvinna

Poliser som genomför kriminaltekniska undersökningar hotas att försvinna helt i Västervik framöver. Polischefen är bekymrad. "Det är värdelöst", säger han.

Kriminaltekniker. Att till exempel säkra fingeravtryck efter brottslingar har förut kunnat göras av lokal personal. Hur det blir efter sommaren är ännu osäkert, vilket väcker kritik.

Kriminaltekniker. Att till exempel säkra fingeravtryck efter brottslingar har förut kunnat göras av lokal personal. Hur det blir efter sommaren är ännu osäkert, vilket väcker kritik.

Foto: Ann Svalander/arkiv

Västervik2018-01-08 15:00

Sedan augusti förra året är det tekniska laboratoriet vid polisen i Kalmar stängt och polisen där får skicka bevismaterial utanför länet. Det uppger Östra Småland/Nyheterna.

Utöver labbet i Kalmar, som kommer att öppna igen, fanns förut kriminaltekniker på plats i Oskarshamn och i Västervik. Västervik hade två anställda som stödde de lokala undersökningarna, bland annat med fingeravtrycksanalys och så kallad telefontömning.

Sedan en längre tid tillbaka finns bara en kriminaltekniker kvar i Västervik. Han arbetar fram till sommaren. Hur det blir sedan är ännu inte bestämt. Det bekymrar Anders Pleijel, som är polisområdeschef.

– Som jag förstått det kommer den kompetens vi har idag inte att finnas kvar här, säger Anders Pleijel.

Hur ser du på det?

–  Sett ur vårt perspektiv är det värdelöst. Det tar längre tid och får följdverkningar som i sin tur drabbar tredje person, säger han.

Anders Pleijel menar att det är viktigt att ha tekniker nära till hands.

– Det har hjälpt oss väldigt mycket och har varit jättebra att ha personal på plats. Jag skulle vilja se att det såg ut som det gjorde förut.

Vad innebär det praktiskt för er?

– Det innebär att personal från Kalmar måste ta sig hit för att göra enklare undersökningar på plats. Det är en resa på en och en halv timme enkel väg så man kan ju tro att man försöker undvika det så långt som möjligt.

Anders Elmkvist är gruppchef för forensik 6, det som förut var tekniska roteln.

– Vi införde det här systemet för att det blev för långt att åka. Att bara ta sig fram och tillbaka från Kalmar och samla in blir en heldag.

Angående att skicka bevis säger han så här:

– Fingeravtryck är känsliga saker. Att transportera det som inte kan gå med bud är personalintensivt. Om man griper någon måste det gå fort, vi hinner inte med förseningar i hanteringen, säger han.

Petra Stenkula är chef på utredningsenheten i region syd. Hon säger att inget beslut angående Västervik är fattat ännu.

– Vi kommer att utlysa en tjänst inom kort, men huruvida det kommer finnas i Västervik är ännu inte bestämt. Men troligt är att det inte kommer att finnas. Västervik har varit förmånligt behandlade som har fått ha kriminaltekniker.

Anders Elmkvist säger att systemet infördes eftersom det var för långt att åka, vad säger du om det?

– Det är långt till Ljungby också. Och i Norrland ser det ännu värre ut, det är inget unikt för Västervik.

– VI har alltid kriminaltekniker i beredskap som kan åka. I grund och botten är det en resursfråga men också en rättssäkerhetsfråga. Vi ska ha laboratorier som är certifierade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om