Kronståhl ser både ljuspunkter och orosmoln

En satsning på barn- och ungdomspsykiatrin. Hopp om flera utbildningsplatser på Campus. Det är några guldkorn i regeringens budget enligt riksdagsmannen Tomas Kronståhl (S).

Tomas Kronståhl (S) presenterade regeringens budget vid en presskonferens på Campus i Västervik.

Tomas Kronståhl (S) presenterade regeringens budget vid en presskonferens på Campus i Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-18 15:05

När Tomas Kronståhl gör en lokal presentation av budgeten för 2020 i Västervik trycker han hårt på de satsningar som görs i välfärden. Satsningen på de så kallade välfärdsmiljarderna fortsätter. Den ska ge Västerviks kommun 12 miljoner under 2020. Det är i nivå med de senaste åren. 

I budgeten finns satsningar på vidareutbildning av sjuksköterskor och utbildning inom demensvård. Båda kan ha positiv betydelse för Västervik tror Kronståhl. Han gläds också åt en satsning på att bryta ensamhet bland äldre.

Ett kunskapslyft ska ge 831 nya utbildningsplatser hos Linnéuniversitetet i Kalmar. Det kan spilla över i form av distansutbildningsplatser i Västervik, tror Kronståhl.

Samtidigt märker man att det finns punkter där han är mindre entusiastisk.

– Vi satar mer på skattesänkningar än på välfärden, säger han och syftar på den slopade värnskatten.

Han lägger dock till:

– Den infördes som en tillfällig skatt. Någon gång måste en tillfällig skatt avvecklas, även om det inte var vårt förstahandsval.

En annan bekymmersam punkt är omstöpningen av Arbetsförmedlingen. I en rad kommuner läggs kontoren ner, vid en tidpunkt då arbetslösheten börjat stiga. Istället ska privata aktörer ges ett större ansvar.

– Det är inte säkert att privata aktörer vill etablera sig på orter som är för små för Arbetsförmedlingen, säger han.

Där tror han att avtal där kommunerna ges ett ansvar kan bli en lösning.

Karta: Campus Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!