Jan-Olov Persson på Naturum i Västervik berättar att det verkligen inte blev något honungsår i år.

– Vid midsommar märkte vi att det inte stod rätt till i kuporna på Kulbacken, berättar han.

Det händer då och då att bisamhället i kupor drabbas av sjukdomar. Just den här gjorde så att larverna som skulle bli bin ruttnade, och kvar var bara ett segt slem.

– Vi har bränt kuporna nu, för att förhindra att det upprepas. I dagsläget vet jag inte om vi ska göra igen nästa år, eller om vi ska ta ett uppehåll. Jag vet inte om jag orkar ta ett omtag igen, säger Jan-Olov Persson.

Lite ljusning finns. Allt fler passar på att bygga så kallade bihotell i sina trädgårdar. Då kan de vildbina lättare lägga larver. Vildbin är så kallade solitärbin, de lever ensamma och ingår inte i ett bisamhälle. Däremot samlas de gärna i kollektiv.

– På det sättet kan alla hjälpa till. Man kan borra 13 centimeter djupa hål med en diameter på mellan 3 till 13 millimeter i en stock, eller ha bamburör eller något liknande.

I håligheterna lägger vildbina sina larver. Öppningen "murar" de igen. På så sätt vet man att det bor larver i hotellet.

– Ett annat tips till alla med trädgård är att lämna en plätt och låta det bli en naturlig äng där. Då gör man alla insekter som sprider pollen en tjänst.