Nyhetsbyrån Siren har räknat ut hundtätheten, det vill säga antal hundar per tusen invånare, i län för län och kommun för kommun i hela landet.

Allra högst antal hundar per invånare finns det i Härjedalens kommun, 250 hundar per 1 000 invånare.

– I de här områdena finns det väldigt många arbetande hundar. Det är vanligt med jämthundar som används i jakt. Många gårdar har hund och använder den i praktiskt arbete, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, till Nyhetsbyrån Siren.

Högsta antalet hundar per 1 000 invånare i Kalmar län finns i Torsås kommun. Där bor det 161 hundar per 1 000 invånare. I en jämförelse med Kalmar så är det nästan dubbelt så många hundar per 1 000 invånare.

– I stan bor man i lägenhet och har ett stressigt liv. Det är mindre chans att kunna ha hand om hundar, om man inte sätter dem på hunddagis. Det är något som ökat i popularitet på senare år och används flitigt, men kostar mycket, säger Hans Rosenberg, till Nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet ligger på 85 hundar per 1 000 invånare. I Västerviks kommun bor det 3 901 hundar, det är 107 skällande fyrbentingar per 1 000 invånare.

Riket Blekinge Dalarna Dalsland Gotland Gävleborg Göteborg och Bohuslän Halland Jämtland Jönköping Kalmar Kronoberg Norra Älvsborg Norrbotten Sjuhärad Skaraborg Skåne Stockholm Sörmland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro Östergötland