I det trånga utrymmet där lucian och tärnorna gjorde sig i ordning inför den stundande luciakröningen var det full aktivitet. De vita särkarna var välstrukna, de röda banden redo att knytas och tärnornas kransar skulle sitta rätt med snyggt fall på håret. Alla i luciaföljet verkade samlade och fokuserade innan det var dags att möta publiken som vid det här laget hade fyllt hela kyrkan. De tågade in och lucian, Ebba Lindkvist, fick sin krona tänd under sång och musik av Västerviks församlings barn- och vuxenkörer samt kyrkomusiker. Sedan följde en rad sånger som hör luciahögtiden till. Barnen som sjöng var många till antalet och kom från de tre barnkörerna Andreas, Johannes och Nikolai.

Per-Olof Andersson, president i Lions Västervik, delade ut halssmycket till lucian. I år var smycket skänkt av Anderssons. Armbanden till tärnorna var skänkt av Herberts guld. Per-Olof Andersson berättade att det är 39:e året som Lions i Västervik arrangerar Västerviks lucia och kollekten som samlas in kommer att gå till Lions hjälpverksamhet.

Prästen Anette Lindblom Franzén sade att lucian kommer med ljuset, tränger undan mörkret och banar väg för julens under.

Artikelbild

| Stämningsfullt när Västerviks lucia kröntes. Medverkade gjorde Västerviks församlings barn- och vuxenkörer samt kyrkomusiker.

5605872