På valdagens kväll höll Socialdemokraterna sin valvaka i källaren på Stadshotellet i Västervik. Ungefär 50 personer följde med spänning vallokalsprognoserna som släpptes under kvällen. Det hördes inga hurrarop när TV4 presenterade siffran 25,4 procent för Socialdemokraterna. Inte heller något jubel när SVT kom med 26,2 procent. Blockfördelningen låg jämnt. TV4 gav 41 procent till de Rödgröna och 40,1 procent till Alliansen. SVT visade 39,4 för de Rödgröna och 39,6 för Alliansen.

Dan Nilsson, aspirerande kommunalråd, säger under kvällen att det är ett extremt spännande läge just nu.

– Det kommer att avgöras inpå sista rösten. Det går inte att svara på hur det kommer att gå. Jag har inte gett upp hoppet än, absolut inte. Men jämnt kommer det att bli.

Artikelbild

| Tomas Kronståhl tycker att de gjort en riktigt bra valrörelse lokalt.

Dan Nilsson säger att den lokala valrörelsen har gått bra.

Vad har varit det svåraste tycker du?

– Som det var i början av valrörelsen var det ständigt prat om invandring och så vidare. Man upplevde det som ett mycket större problem än vad jag upplever det som. Nu har man sett i slutet av valrörelsen att de frågorna försvunnit lite och nu kan vi koncentrera oss på frågorna kring skola, vård och omsorg.

Vad tycker du har varit bäst?
Artikelbild

| Socialdemokraterna höll sin valvaka i Stadshotellets källare.

– Det har varit fanatiskt rolig att träffa människor och väljare.

Nuvarande kommunalråd Tomas Kronståhl, säger att det känns bra, trots prognosen.

Artikelbild

| Gunnar Jansson säger att det kan hända mycket, in i det sista.

– Vi har gjort en sagolik valrörelse faktiskt i Kalmar län, men i synnerhet i vår kommun. Jag har aldrig varit med om att det har varit så många valarbetare som har varit ute och knackat dörr och varit otroligt engagerade.

Socialdemokraterna verkar göra sitt sämsta val på 100 år. Vad säger du om det?

–  I de större städerna verkar väljare svika. Det ser verkligen ut att bli ett uselt resultat på riksplanet.

Tycker du att Stefan Löfven kunde ha gjort något annorlunda?

– Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt arbete. Men om jag ska säga något som säger emot det faktumet så är det att jag tycker att både Socialdemokrater och Moderater hanterade frågan om integration lite väl fyrkantigt. Jag tror det hade varit bättre att hålla en rak rygg emot Sverigedemokraterna.

Din chans till Riksdagen, vad säger du om det?

– Jag vet faktiskt inte, men jag tror den är god.

Gunnar Jansson sitter med mobilen och kontrollerar siffrorna.

– Det är inte oväntat. Men tittar man på förra valets prognoser ser man att det kan förändras mycket. Det kan skilja på sex till sju procent. Vi har gjort en bra valrörelse och det kan fortfarande hända mycket.