Det är Storebro Royal Cruiser Clubs medlemmar som under sin ostkustturné valt att stanna till i Västervik i år.

Båtarna är allt från 31 till 51 fot, och den gemensamma nämnaren är att samtliga har tillverkats av det småländska företaget Storebro utanför Vimmerby.

– Det här är en social klubb. Under sommaren besöker vi olika hamnar och anordnar roliga aktiviteter för våra medlemmar med familjer, säger klubbens ordförande Lars Rüdén.

Artikelbild

På tisdagen var han och klubbvännerna Tomas Ekengren och Roger Alm i Västervik för att rekognoscera inför sommarens stopp i stan.

Kajakpaddling, bartenderkurs och boule står på schemat, bland annat. Och så ett besök på nya Slottsholmen förstås.

Det kan nog bli en häftig syn när alla båtarna närmar sig för att lägga till vid Västerviks gästhamn, understryker Rüdén.

– Vi anländer i grupper om tio båtar, säger han.

Även om de gemensamma båtfärderna i första hand har ett socialt syfte vill klubbens medlemmar också få folk att intressera sig för båtarna.

– Storebrobåtarna är svensk varvshistoria. De här båtarna var under en period bland de lyxigaste i världen, säger Lars Rüdén.

Av de båtar som lägger till i Västervik i sommar är de äldsta från 1970-talet medan de modernaste byggdes i början av 2000-talet. För närvarande byggs inga nya Storebrobåtar men varvet renoverar fortfarande och bygger om båtar.

Storebro Royal Cruiser Club grundades 1990 som en oberoende intresseförening. I dagsläget har man 250-260 medlemmar, spridda över hela Norden.

Klubbmedlemmarna tillbringar två dagar i Västervik, den 26-27 juli.