Beslutet tog han för ett par veckor sedan, innan det kritiska datum när den slutgiltiga listan för valet till landstinget ska fastställas av länsstyrelsen i Kalmar län. Det säger Harald Hjalmarsson när vi ringer upp.

– Det stämmer, jag kommer inte att ställa upp i valet till landstinget, säger han.

Det finns två moderata listor i länet, en för södra delen, och en för norra. Det är den norra listan och plats nummer fem på den som Harald Hjalmarsson valt att lämna. Han vill själv inte kalla det hela för ett avhopp.

– Det här är mitt eget val, som jag gör innan processen dragit igång helt.

Ändå kandiderade du?

– Jag tackade ja till kandidaturen och fick ett fint förtroende. Men jag inser efter att ha talat med politiska kollegor att det inte är rimligt att ha tre uppdrag, om så skulle blivit fallet. Det är inget man mäktar med.

– Det skulle bli för svårt att hinna med andra uppdrag och jag måste därför prioritera.

Har det kommit påtryckningar utifrån som gör att du tar det här beslutet?

– Nej. Det är är mitt beslut och ett eget val jag gör. Jag har strukit mig själv från listan enbart för att jag måste prioritera valen till riksdagen och till kommunfullmäktige. Nu ser jag fram emot det valarbetet.

Elin Landerdahl är ordförande i kretsstyrelsen för Moderaterna i Västerviks kommun.

– Jag fick just reda på det här, det är inget vi i styrelsen vetat om. Valsedlarna har just kommit och då såg jag att hans namn inte fanns med. Jag respekterar så klart hans val, mer kan jag inte säga om det, säger hon.