Om det inte hade varit för Karin Larsson i Ukna diversehandel så hade nog aldrig Helén Ahnfeldt blivit företagare.

– Karin fick höra talas om att köket i Ukna gamla skola skulle bli ledigt. Hon frågade om jag, som älskar att laga mat, kanske skulle ta över lokalerna. Vi kan ju sälja matlådor i affären, sa hon, och på den vägen är det, säger Helén Ahnfeldt som startade sitt företag i januari i år.

Till en början arbetade Helén heltid på Västerviks gymnasiums bibliotek, men väldigt snart tog den nya sidoverksamheten allt mer tid.

Artikelbild

| Helén Ahnfeldt arrenderar mark av Karin Larsson. Där har hon under året odlat och skördat råvaror som hon sedan använt i matlagningen.

– Vi trodde att matlådorna var nyhetens behag, men till och med folk från Västervik ville beställa, säger Helén.

Det tog på krafterna att jobba heltid, pendla och dessutom driva företag.

– Efter diskussion hemma, och mer diskussion med Karin, så sade jag upp mig i april.

Numera arbetar Helén Ahnfeldt halvtid i lanthandeln. Ägarna Karin och Torbjörn Larsson fick nämligen ett landsbygdsbidrag som gjorde det möjligt att anställa en person på halvtid.

Artikelbild

| Ukna diversehandels Karin Larsson tycker att Helén Ahnfeldt var jättemodig när hon startade sitt företag.

– Då tänkte de direkt på mig. Nu jobbar jag i affären på eftermiddagarna, det är så roligt, säger Helén.

Alla möten med kunder i affären ger Helén nya uppdrag. Hon hade inte tänkt tanken på julbord, men nu blir det verklighet. Hittills har ett slutet sällskap bokat.

Artikelbild

| Helén Ahnfeldt driver företaget Heléns spis och skafferi samt jobbar halvtid hos Karin och Torbjörn Larsson i Ukna diversehandel.

Karin Larsson ser många fördelar med att Helén har startat sitt företag.

- Det är lite win-win. Helén handlar hos mig i affären, vi säljer hennes matlådor och hon jobbar hos oss. Så här bra har vi inte haft det på alla år, säger Karin Larsson som snart drivit Ukna diversehandel i 30 år.

Artikelbild

| Karin Larsson tror inte att hon och maken skulle ha drivit affären så här länge om det inte vore för att de känner så mycket för bygden.

– Helén är en frisk fläkt i affären, säger en kvinnlig kund på väg ut, men hon hejdar sig.

– Du är också en frisk fläkt, Karin. Det är tur att ni finns.

Artikelbild

| Helén Ahnfeldt tycker om att arbeta i affären och hjälper till med det mesta. Som relativt nybliven Uknabo tycker hon också att hon lärt känna fler i samhället på köpet.

Att vara företagare på landsbygden är ingen dans på rosor, menar Karin.

– Jag och Torbjörn hade nog inte drivit affären så här länge om det inte vore för att vi känner ansvar för bygden. Vi vill inte att allt ska försvinna, säger hon och berättar om kampen för skolan.

– Vi kämpade verkligen för att skolan skulle få finnas kvar.

Karin ser möjligheter i det mesta. Många äldre i samhället pratade om att sälja hus och lägenhetsbristen gjorde att många tänkte att de nog skulle behöva flytta till Gamleby. Tillsammans med sin man köpte hon skolan och byggde om den till fyra lägenheter.

– Innan vi köpte skolan ringde jag runt till de jag visste var intresserade. Jag fick tre napp och då kände jag att nu kör vi. Att göra i ordning lägenheterna är det roligaste jag gjort. Jag älskar att snickra, säger Karin.

Helén är relativt nybliven Uknabo. Hon ser Ukna som en fristad och lisa för själen. Att plötsligt kunna arbeta i byn ser hon som en stor fördel.

– Det känns helt fantastiskt att jag fått den här möjligheten och att det gått så bra, säger Helén.