För ungefär tre år sedan kom Milad Haidari och Hossein Rezayi till Sverige. De sökte asyl. I väntan på beslut har båda hunnit studera drygt två år på Västerviks gymnasium.

Milad och Hossein går i samma klass på Hantverksprogrammet och läser inriktning finsnickeri. Nu under tredje året har de fått i uppgift att tillverka ett matbord och fyra stolar. Tidigare har de bland annat snickrat långsmala skåp.

– Jag praktiserade på Totebofabriken och chefen ville att jag skulle jobba där på lov, men jag fick inget tillfälligt arbetstillstånd, säger Milad Haidari.

Artikelbild

| Milad Haidari och Hossein Rezayi studerar tredje året på Hantverksprogrammets finsnickeriinriktning på Västerviks gymnasium. Byrån i mitten har Hossein snickrat. Utbildningen är deras enda fasta punkt.

Arbetskraft behövs inom Sveriges träindustri så Milads och Hosseins kunskaper är eftertraktade.

Men just nu är deras framtid oviss. De har båda fått avvisningsbeslut från Migrationsverket, men de har satt sitt hopp till den nya gymnasielagen som trädde i kraft den första juli i år.

Den nya gymnasielagen, som innebär att de som sökte asyl före den 25 november 2015 och fått vänta mer än 15 månader på beslut, har möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd för att kunna studera på gymnasienivå. Både Milad och Hossein har ansökt om detta.

– I och med att de ansökt om att få stanna för att studera behandlas Milad och Hossein inte längre som asylsökande. De har blivit utskrivna från Migrationsverket och har fått lämna sina flyktingboenden. Just nu har de ingenstans att bo, de bor hos kompisar och har ingen adress. Problemet är att de i dagsläget inte har rätt till att få hjälp med boende varken av kommunen eller Migrationsverket, säger Eva Green Hedberg, tidigare god man åt Hossein.

Artikelbild

| Lena Pettersson och Eva Green Hedberg engagerar sig och hjälper. De har tidigare varit gode män åt ensamkommande flyktingbarn. Hossein Rezayi och Milad Haidari har för tillfället ingenstans att bo. De väntar på besked om de ska få stanna och studera klart i Sverige.

Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl (S) är medveten om problematiken.

– Det är inte meningen att någon ska bo på gatan, men samtidigt är kommunen inte ålagd att ordna boende. Om de står helt utan boende så fixar vi givetvis det. Men det bästa vore om Migrationsverket fortfarande hade ansvaret, så att de fick bo kvar, säger Tomas Kronståhl.

Artikelbild

| Milad Haidari och Hossein Rezayi hoppas att de får studera klart. De går tredje året på Hantverksprogrammets finsnickeriinriktning på Västerviks gymnasium.

Enligt kommunens arbetsmarknadschef Elisabeth Johansson finns det ännu ingen klar lösning.

– Vi jobbar med det här och har tagit kontakt med Migrationsverket och länsstyrelsen. Första steget är att de vänder sig till Enheten för arbete och kompetens. De har rätt till dagersättning som vi betalar ut för Migrationsverkets räkning, säger hon.

Artikelbild

| Milad Haidari och Hossein Rezayi studerar tredje året på Hantverksprogrammets finsnickeriinriktning på Västerviks gymnasium. Utbildningen är deras enda fasta punkt.

Både Hossein och Milad har rotat sig och fått många vänner. De hoppas verkligen att de kommer att kunna gå klart gymnasiet i Västervik.

– Jag vill börja arbeta och starta ett riktigt liv i Sverige, säger Milad.