Från den sal där textilstuderande på Gamleby folkhögskola håller till hörs smatter från symaskiner, fållar nålas och flinka fingrar syr detaljer. De fem elever som går inriktningen sömnad lägger sista handen vid kollektioner som ska visas på Grönsakstorget den 19 maj.

– De har fått skapa plagg helt fritt utifrån temat "hållbarhet". Det här är deras avslutningsprojekt, säger Ida Nyman, lärare i textil design.

Lisa Oknelid har valt att sy alla sina plagg av kläder från second hand.

Artikelbild

| Här arbetar Lisa Oknelind in i det sista med förberedelserna till utställning och modevisningen på lördag i Västervik. Lisa är en av fem studerande på utbildningen Textil och design sömnad, Gamleby folkhögskola.

– Jag kommer att ha fyra ingångar (olika kollektioner, reds anm.). Min utmaning har varit att bara använda redan använda kläder och göra något nytt av dem. Till en blus har jag till exempel återanvänt en dragkedja från ett annat plagg, säger hon.

Lisa berättar att hon gick grundkursen i Textil design för några år sedan. Då tänkte hon på textil mer som en hobby. Nu efter att har gått ännu ett år med fördjupning ser hon en framtid inom textilbranschen och hon har kommit in på Tillskärarakademin i Göteborg till hösten.

Skirt, ljust och somrigt är stilen som Clara Ljunggren har satsat på i sin kollektion.

– Jag har också använt mycket tyg från second hand, säger hon.

Artikelbild

| Clara Ljunggren syr på sin kollektion med ljusa och skira sommarplagg.

Pontus Sandell, däremot, gör en tvär gir i en helt annan riktning.

– Mina kläder handlar om konsumtion. Motsatsen till hållbarhet. Plaggen har lite för mycket av allt. Stort, svulstigt, puffar och ädelstenar. Inget är återvunnet, säger han och syr fast en glittrig pryl på en överdimensionerad krage.

Artikelbild

| De studerande har arbetat utifrån temat hållbarhet. Här är en ”up cykling”. Det betyder att plagget tidigare haft ett annat användningsområde.

Pontus säger att han vill jobba på teater som kostymör. Den idén föddes när han såg musikalen Aladdin i New York.

– Jag vill till Broadway och sy scenkläder. Det är min dröm, säger han.

Artikelbild

| Ida Nyman har varit lärare på utbildningen Textil design i ett år. Dessförinnan arbetade hon inom konfektionsindustrin i Borås. ”Att ge de studerande en aha-upplevelse i sitt skapande är riktigt kul”, säger hon.

Förutom modevisningen blir det även en utställning. Det är de studerande som går grundutbildningen som visar exempel på väv, screentryck, kläder och virkning.

– Det är första gången som vi förlägger vårat avslutningsprojekt till Västervik. Tidigare har vi haft modevisning i samband med Folkhögskolans dag. Men nu tänkte vi att vi ville förnya oss, säger läraren Tina Viberg.

Artikelbild

| Nytt, mycket och ännu mer. Pontus Sandell har gått tvärt emot hållbarhet i sin kollektion.

– Det var redan innan jul som skapandeprocessen startade och våra studerande visar verkligen prov på hur man kan ta sig an ett ämne från olika håll, säger Ida Nyman.