Nu är landmärket i rondellen lagat

Installationen "Vägvisaren" gick i våras sönder i en kraftig storm.

Den röda vägvisaren som gick sönder i stormen i våras är nu lagad.

Den röda vägvisaren som gick sönder i stormen i våras är nu lagad.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Västerviks kommun2019-10-18 05:00

När man kommer in i Västervik möts man av två installationer som kallas Vägvisare, det finns en röd och en grön. Dessa installationer har under 10 år prytt rondellen i Hermanstorp i Västervik. Under våren 2019 blev dock den röda vägvisaren av med en "planka" vilket många tyckt varit tråkigt då den i sin helhet är vacker och har blivit ett landmärke för Västervik.   

Det hela började 2009. Då skänkte formgivaren Ann Catrine Stalebrant och hennes man som är konstruktör och heter Bo Stalebrant installationen "Vägvisare" till Tjustbygdens konstgrupp som reste den i Hermanstorp. Västerviks kommun bidrog med ekonomiskt stöd, som täckte materialkostnaden vid tillverkningen. Tanken var att den skulle stå där i ett år men visade sig vara så stabil att den nu stått i tio år. Men så hände något.

– Det var i den kraftiga stormen i våras som blåsten tog med sig en del. Jag letade reda på den delen och hittade den och har den hemma, berättar Ann Catrine Stalebrant.

Hon visste inte vad hon skulle göra då det skulle kosta en del att laga. För fem år sedan fick hon bidrag att laga den då den gröna vägvisaren gick sönder, även då i en storm. 

Nyligen blev hon glatt överraskad berättar hon. 

–  Det var en glad överraskning att den plötsligt var lagad. Hoppas nu att den håller om det kommer en ny storm. Färgen var dock inte helt korrekt då inget färgprov gjordes, den är lite blankare nu men det är gott ändå, säger Ann Catrin Stalebrant. 

Det visade sig vara samhällsbyggnadsenheten i Västervik som ligger bakom reparationen denna gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!