Nu blir det global skolstrejk för klimatet

Tack vare de stora skolstrejkerna för klimatet kallar FN:s generalsekreterare António Guterres den 23 september världsledarna till ett extrainsatt klimatmöte.

Skolelever och vuxna sjöng tillsammans för klimatet på Stora Torget i Västervik våren 2019. På fredag den 20 september är det dags för global skolstrejk.

Skolelever och vuxna sjöng tillsammans för klimatet på Stora Torget i Västervik våren 2019. På fredag den 20 september är det dags för global skolstrejk.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-19 19:04

I och med detta möte planerar skolstrejksrörelsen med Greta Thunberg i spetsen en vecka av aktioner som ska inledas med en global skolstrejk den 20 september. Veckan avslutas med en storstrejk den 27 september.  

Måd Harnell i Västervik är en av många envisa demonstranter som följt fredagsdemonstrationerna som Greta Thunberg och Fridays for future startat.  

Kan man genom fredagsdemonstrationer i småstäder som Västervik påverka stort?

–  Jag tror det. Det är inget som sker dramatiskt på en gång. Även om inte folk går fram och läser på plakaten så ser de att det står folk i varje stad fredag efter fredag. Fler och fler hör och ser eftersom många sjunger också och man börjar tänka: Vad är det här? Jag tror att det väcker människors känslor och kunskapstörst, säger Måd Harnell. 

Barn uppmanas att strejka under skoltid och Västerviks barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson tycker att det är bra att barnen engagerar sig i miljöfrågor. Men vad tycker han om att det görs på skoltid?

–  Jag tror att det är bra att barn är engagerade i olika typer av frågor, inte minst miljöfrågor. När de är engagerade får de starkare motivation att lära sig mer om olika typer av ämnen. Sedan huruvida det ska ske på skoltid eller inte är klurigt. Jag ser helst att man engagerar sig i den här typen av frågor utanför skoltid. Men jag tycker att det är roligt och bra att barn och ungdomar engagerar sig i olika samhällsfrågor, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef för Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!