Bidraget från Tillväxtverket har funnits i några år, men eftersom huvudkriteriet har varit att det skulle vara minst 15 kilometer till närmaste annan livsmedelsbutik, var det endast Blankaholm som kvalificerade sig, av orterna i Västerviks kommun. Nyligen kom beskedet om att regeringen ändrar reglerna och sänker avståndsgränsen från 15 till 10 kilometer.

En av handlarna som berörs av ändringen är Bertil Magnusson på Handlar'n i Totebo.

– Det här är otroligt positivt och jag har redan ansökt om bidraget, säger han.

Artikelbild

| Butiken blir en samlingspunkt för både bybor och besökare.

Bidraget, som kallas "Driftstöd till dagligvarubutiker i svåra och utsatta lägen" är på mellan 200 000 och 300 000 kronor, baserat på den individuella butikens omsättning.

– Det innebär en tryggare vardag. Många landsbygdsbutiker lever på marginalen och de här pengarna innebär att de kanske kan förbättra servicen, utveckla verksamheten eller bygga om, säger Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare i kommunen.

Den här bilden bekräftar Bertil, som berättar att både han och hans tre anställda sliter hårt för att butiken i Totebo och den lilla filialen i Hjorted, ska gå runt. Dessutom med hjälp av frivilliga från byarna.

– Det är tufft, långa arbetsdagar och arbete många dagar i sträck. Det gäller att ha rätt personal för alla måste ställa upp och hjälpa till om det ska fungera, säger Bertil.

För hans del innebär pengarna till exempel att han skulle kunna genomföra en del förbättringar som det helt enkelt inte funnits utrymme för tidigare.

– Jag skulle vilja byta ut belysningen här inne, den är nog sedan 60-talet, säger Bertil.

Men även om det är tufft att vara lanthandlare tycker han att det är värt allt arbete.

– Jag vill ha en levande landsbygd och det är viktigt att den här servicen finns. Butiken blir också en samlingspunkt för många som bor här.

Förutom Totebo kan även butikerna i Ukna, Odensvi och Blackstad ansöka om stödet. Men för Ukna var det på håret.

– Jag satt med kartan och mätte avståndet mellan butikerna i Edsbruk och Ukna och det är precis tio kilometer och 400 meter. Så där hade vi tur att de inte låg närmre varandra! säger Lotti Jilsmo.

– Det här innebär uppemot en miljon kronor i statliga pengar till vår kommun.