Den första lördagen var anstormningen från allmänheten inte jättestor.

– Det har mest varit föreningens egna medlemmar, säger Per Hedley Nilsen, från Tjust Fågelklubb.

Några nybörjare har man ändå kunnat hjälpa.

Artikelbild

| I höstas invigdes fågeltornet i Kejserslund. En stabil konstruktion som har plats även för större grupper.

– Man kanske känner igen några av de vanligaste fåglarna. Vi kan hjälpa dem att få syn på mer sällsynta fåglar. Det är sådant som kan hjälpa till att väcka ett intresse, berättar Per.

Fågeltornet vid Kejserslund stod klart i höstas och har blivit ett lyft för de fågelintresserade. Från tornet blickar man ut över den våtmark som anlagts vid Hermanstorp. Vill man så är det vara att vända sig om, och rikta kikaren in mot skogen. Där ska det finnas runt 50 fågelholkar uppsatta. Tornet ligger på "utflyktsavstånd" från staden.

– Och tornet har blivit stabilt. Det svajar inte ens när det blåser, säger Per Hedley Nilsen.

Den här lördagen har han kunnat pricka in 20 - 30 fågelarter från tornet. Från korp, som brukar siktas varje gång, till den mer sällsynta varfågeln.

Artikelbild

| Den här dagen fick Per Hedley Nilsen syn på bland annat en varfågel. Fågeln har uppehållit sig vid våtmarken i Hermanstorp ett tag nu.

– Jag hade kanske hoppats på flera olika sorters änder, säger Per Hedley Nilsen.

Kanske blir det mer av den varan nästa vecka. Klubbens medlemmar ser fram emot några händelserika veckor då flyttfåglarna anländer.

– Det här är de mest händelserika veckorna på året, säger Per Hedley Nilsen.

Under ytterligare fyra lördagsmorgnar–förmiddagar kommer tornet att vara bemannat för intresserad allmänhet som vill ha guidning.