Redan 2012 skrev vi om projektet för första gången. Nu på fredag, strax innan Alla helgons dag, blir det i alla fall skarpt läge. Det glädjer Peter Springfeldt som är kyrkogårdschef.

– Det är Gamla kyrkogården som blir först ut, men tanken är att kyrkogårdarna i hela Södra Tjust pastorat ska följa efter.

Redan nu sitter 25 skyltar uppe vid lika många gravplatser på Gamla Kyrkogården. Vid dem ligger personer begravna, alla har varit viktiga i Västerviks historia. Nu kan man på ett enkelt sätt få veta mer om dem.

Artikelbild

| Peter Springfeldt vill att kyrkogårdarna ska vara levande platser.

För med hjälp av sin mobiltelefon kan man "scanna" den så kallade QR-koden och slussas vidare till en sida full av information. Eller så kan man själv surfa in på sidan. Där har Västerviks museum skrivit texter och bilder som illustrerar personer och platser. Det finns mycket information.

– Gemensamt är att det ska finnas ett allmänintresse och att personen betytt mycket för Västervik, det är Västerviks museum som gjort urvalet, säger Peter Springfeldt.

I början av nästa år ska ytterligare skyltar komma på plats, till slut ska det vara runt 75 skyltar på kyrkogården. Efter det följer fler på olika kyrkogårdar i kommunen.

– Min stora förhoppning är att kyrkogårdarna blir en mer levande plats. Jag hoppas att skolorna tar tillfället i akt och passar på att väva in det här i utbildningen.

Artikelbild

| Via QR-koden, längst upp i högra hörnet, eller via webben kan man få reda på mer. - Västerviks museum har en enorm kunskap och har lagt ner massor av jobb på det här, säger Peter Springfeldt.

Senare ska man även lägga till en berättarröst så att även de med syn- eller lässvårigheter kan ta det av informationen.

– Det här känns skitbra! Det är många som är inblandade och gjort ett jättefint jobb.