Under flera år har Räddningstjänst och ambulans ryckt ut samtidigt när vuxna har fått hjärtstopp.

– Det handlade från början om vem som kunde ta sig till platsen fortast, eftersom tiden är så enormt viktig, berättar Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik.

Först kallades samarbetet IVPA - I väntan på ambulans, och senare Sams - Saving more lives in Sweden. Det sistnämnda innebär i korthet att både ambulans och räddningstjänst rycker ut, utan att man funderar på vem kan hinna först.

Från och med årsskiftet ska räddningstjänsten i hela Kalmar län även åka på fall där spädbarn och barn sätter i halsen eller blir medvetslösa.

– Egentligen handlar det om hjärtstopp på barnen med. I praktiken kan både medvetslöshet och andningstopp leda till det, och det är därför vi åker.

Utbildningen finns redan i personalstyrkan och nu har man fått lite ny utrustning.

– Till en hjärtstartare handlar det om lite mindre elektroder, eftersom man måste ge mindre ström till ett spädbarn än till en vuxen. Det är också andra metoder och handgrepp som man använder när man räddar ett barn.

Artikelbild

| Brandmän. Daniel Fristedt (t v) och Kenneth Öberg har fått lite nya arbetsuppgifter. Numera åker de även på larm där barn har fått eller riskerar få hjärtstopp.

Han säger att man inte förväntar sig att åka särskilt ofta.

– Det är väldigt sällsynt att barn får hjärtstopp. Vi kanske kommer rycka ut fyra, fem gånger på ett år, och då handlar det nog om medvetslöshet och andningsstopp.

vt.se kan du se hur man ska hanterar andningsstopp och medvetslöshet hos spädbarn och lite äldre barn.