Vi journalister brukar anklagas av politiker för att vara mer intresserade av det politiska spelet ­­– vem vill bilda koalition med vem – än viktiga politiska sakfrågor.

Så även i Västervik. När vi frågat om möjliga koalitioner har vi fått många svar på temat "Det där tar vi efter valet. Väljarna måste få säga sitt."

Några saker går ändå att säga. Flera partier har varit tydliga med att man inte vill bilda koalition med Sverigedemokraterna. Ytterligare några nämner Socialisterna.

Socialdemokraterna har varit tydligast –- man vill fortsätta tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. Frågan är om partiet får som man vill. Majoriteten är knapp, och man har inte råd att tappa ett enda mandat. På riksplanet ser både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut att få det svårt att möta upp förra valets siffror.

Mycket talar för att de röd-gröna måste se sig om efter ett fjärde parti i Västerviks kommun om man ska fortsätta.

Dessutom är frågan vad Centerpartiet vill. Conny Tyrberg ville inte lämna något besked om drömkoalition i vår intervju. I paneldebatten som Västervik Framåt arrangerade var även partikamraten Fredrik Lindwall hemlighetsfull.

­– Vi är ett litet parti. Vi är vana att förhandla, löd svaret.

Moderaterna vill ha med C i en borgerlig koalition. Kanske med Westervikspartiet som femte parti. Frågan är om det kommer att räcka. Kanske måste man plocka med ytterligare ett parti.

Där finns ytterligare ett frågetecken. Moderaterna svarar inte på vem som skulle bli deras kommunalrådskandidat om Harald Hjalmarsson försvinner till riksdagen.

Centerpartiet sitter med en stark förhandlingsituation, om inte ett av två scenarier inträffar:

* Socialdemokraterna och Moderaterna bestämmer sig för en ny superkoalition. Valresultatet kan dock bli så att de två forna jättarna måste söka efter ett tredje parti. Förra gången skakade det dessutom rejält internt inom båda partierna.

* Några partier backar i sin syn på SD. Det är inte säkert att det heller skulle skapa en stark majoritet. SD underpresterade i Västerviks kommunalval 2014 jämfört med riksdagsvalet. 8,3 procent i kommunalvalet mot 13 procent i riksdagsvalet. Även om partiet blir det tredje stora partiet jämte S och M i årets riksdagsval är det inte säkert att det blir det i kommunen.

Inför det kommande pusslandet kan det vara värt att påminna sig om att Västervik har haft minoritetsstyre förr. Många politiker håller säkert med Harald Hjalmarsson när han i VT:s intervju sade att en stark majoritet vore det bästa för kommunen. Men ibland får man istället söka det näst bästa, eller rentav det minst dåliga alternativet.