Lena Hallengren har innehaft flera ministerposter och under den förra mandatperioden var hon Barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Nu, när hon istället kan titulera sig socialminister, har det blivit dags för rundturer och sjukhusbesök. Lena Hallengren är från Kalmar och under onsdagen var Västerviks sjukhus först ut i den här besöksrundan. Efter presentation av sjukhuset var det dags för besök, bland annat på Operation- och intensivvårdsavdelningen. Många passade på att diskutera och dryfta frågor. Sjukhuschefen Henrik Holmberg var också på plats.

Är det en fördel för länet att ha en minister som är härifrån, tror du?

– Det kan så klart vara en fördel men det är också jätteviktigt vad vi har för typ av representation i de breda samarbetena, bland annat Sveriges kommuner och landsting, säger Henrik Holmberg.

Artikelbild

| Regionråden Yvonne Hagberg och Angelica Katsanidou, båda socialdemokrater, var med på ministerträffen. De tror att en form av lärlingssystem, som för överrigt redan finns inom vissa yrken i tandvården, kan vara en lösning på hur man ska få fler unga att intressera sig för vårdyrken.

Lena Hallengren håller med om att en av de tuffaste utmaningarna för vården är bemanningen, och att kunna få fler i vårdyrken för att trygga framtiden.

– Det handlar dels om att hur vi får yngre personer att intressera sig för vårdyrken men också hur vi gör för att ha kvar dem som redan jobbar. Vi måste få fler att stanna i vårdyrken. Den kompetensen de som jobbat i många år besitter är oerhört viktig för vården.

Hur ska man förhindra att de slutar?

– Det handlar dels om goda möjligheter till kompetensutveckling inom yrket och kan givetvis också bland annat vara en lönefråga.