Nyproduktion ger högre boendekostnad

I Västervik kostar en nybyggd hyreslägenhet betydligt mer än en lägenhet ur det övriga beståndet.

De första lägenheterna i Didrikslund blir inflyttningsklara under första kvartalet 2020.

De första lägenheterna i Didrikslund blir inflyttningsklara under första kvartalet 2020.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2019-10-13 20:00

Generellt i Sverige har hyrorna för nybyggda lägenheter ökat med nästan 40 procent på tio år. Det visar statistik från SCB, bearbetad av Hem och hyra. Huruvida siffran är giltig även för Västerviks del är oklart. Men säkert är i alla fall att det är billigare att bo i en äldre hyresfastighet än i en nyproducerad.

Susanne Vidvik är marknadschef på Bostadsbolaget som har flera nya bostadsprojekt i gång.

På Ekhagen och Didrikslund, till exempel, byggs just nu nya hyresbostäder i etapper.

I Ekhagen är de första bostäderna klara. Här kostar en fyra 12500 kronor i månaden, vilket motsvarar 1442 kronor per kvadratmeter och år. 

I Didrikslund blir de första hyresbostäderna inflyttningsklara under första kvartalet 2020. Här ligger hyrorna något lägre med kvadratmeterhyror på mellan 1310–1350 kronor.

– Att bostäderna på Ekhagen ligger högre beror på att de har högre standard, förklarar Vidvik.

De är försedda med extravaganser som inglasade uterum och braskamin.

– Det är svårt att hitta några lika påkostade lägenheter i vårt övriga bestånd. Och därför är det svårt att göra jämförelser. 

De satta hyrorna på Ekhagen är presumtionshyror som förhandlats med hyresgästföreningen, det innebär att man inte behövt ta hänsyn till bruksvärdesprincipen, förklarar Susanne Vidvik.

Till bygget på Didrikslund har Bostadsbolaget fått statligt investeringsstöd. Men att man skulle få det var inte klart när bygget startade.

– Det stämmer. Men vi hade ändå bestämt oss för en lägre hyresnivå i Didrikslund. Här har vi inte använt oss av presumtionshyror. Hyrorna har förhandlats enligt bruksvärdesprincipen.

Så vad kostar då en hyresbostad i något av Bostadsbolagets övriga bestånd?

Vi tar Midgård som exempel. Här kostar en fyra på 98 kvadratmeter 7185 kronor per månad, eller 880 kronor per kvadratmeter.

Hur kommer det sig att hyresskillnaderna är så stora mellan Didrikslund och Midgård? Det ska väl egentligen inte spela någon roll om huset är gammalt eller nytt, om man tar hänsyn till bruksvärdesprincipen?

– Produktionsår och standard har betydelse. Midgård byggdes för cirka 50 år sedan. På Didrikslund finns hiss i alla uppgångar och tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet. Det finns inte på Midgård.

Hur är efterfrågan på de nya lägenheterna? Är folk beredda att betala 13001400 kronor per kvadratmeter och år för sitt boende?

– Det verkar så. Första etappen på Ekhagen och första etappen på Didrikslund är uthyrda och det är kö på resten av lägenheterna. 

Bostadsområdet Midgård stod klart för cirka 50 år sedan.
Bostadsområdet Midgård stod klart för cirka 50 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!