– Lite färre besökare än vanligt, summerar Peter Lokrantz, från den ena arrangören, Tjust Allmogebåtar.

Det soliga vädret tros ha fått en del att stanna hemma, men det var ändå ett välbesökt evenemang. I hamnen var det fullt med båtar. Även om det fanns en hel del aktiviteter som att gå tipspromenad, gissa gamla verktyg och åka hästskjuts verkade den allra största attraktionen vara att sitta antingen vid hamnen eller vid serveringen med något kallt och dricka, och njuta av vädret.

Rågödagen arrangeras av företaget Smågö service och föreningen Tjust Allmogebåtar. Föreningen passade på att öppna dörrarna till sin verkstad på ön. Här restaureras gamla båtar. Att hitta renoveringsobjekt är inget problem, enligt föreningens Ossian Nilsson.

– Vi erbjuds fler båtar än vi hinner ta om hand.

Han berättar att det finns gott om gamla båtar i skärgården som bara ligger.

Vid strandkanten fanns Naturum på plats och höll snorkelskola.

– Vi är även här för att svara på frågor som rör vatten, berättar Marcus Nord från Naturum.

Artikelbild

| Det blev en snöplig start för en av båtarna i sillseglingen. Det slutade i plurret. Starten gjordes om, och båten kunde genomföra tävlingen.

Han pekar ner mot vattnet på något som oroat besökare. På vattenytan flyter flera döda fiskar.

– Det är spigg.

Artikelbild

| Anders Fredriksson, Stefan Fransson och Bo Levander tittar på en av ökorna i båtverkstaden.

Att spiggen dör i sig är inget konstigt. Orsakerna är naturliga. Att det är så synligt i år, beror enligt Marcus Nord på att spiggpopulationen är ovanligt stor. Det i sin tur förklaras med att det just nu finns för få rovfiskar, som lever på spigg.

Besökarna bjöds på en smula dramatik när det var dags för den traditionella sillseglingen. Fyra allmogebåtar skulle segla ikapp. I starten hände något och en av båtarna kapsejsade. Starten fick tas om, och seglarna i den kapsejsade båten kunde ta sig in på en tredje plats.