– Vi anmäler alltid stöld, men nu anmäler vi även stöldförsök, säger Joel Arnryd, butikschef på Hemköp i Västervik.

Han berättar att de tar fast tre-fyra personer i veckan, men att det kan vara så många som 40-50 i veckan som kommer undan.

– Det stjäls nog för i alla fall 1 000 spänn om dagen. Det som stjäls mest är energidryck. Men också godis och mellanmål, sådant som går lätt och snabbt. Och så kött förstås, det är fortfarande vanligt, säger Joel Arnryd.

Artikelbild

| Hemköp i Västervik drabbas av väldigt många stölder och mest stjäls det energidrycker, berättar butikschefen Joel Arnryd.

Henrik Södergren på Intersport håller även han med om att antalet stölder har ökat.

– Det går lite i perioder, men ibland känns det som att vi har klippkort på tingsrätten, säger han.

– Vi försöker ta alla som försöker stjäla. Vi är ju en sportbutik och många av oss är hyfsat vältränade, så vi ger oss inte.

Både Joel Arnryd och Henrik Södergren säger att det inte är någon speciell kategori människor som stjäl.

Artikelbild

| Henrik Södergren på Intersport tycker sig känna av en ökad brist på respekt för varandra i samhället, något som han tror kan vara en anledning till att butiksstölderna ökar.

– Det kan vara allt från Agda, 73, som kommer in och stjäl ett underställ till Lisa, 13, som stjäl sin första bikini, säger Henrik Södergren.

– Jag vet inte vad det beror på, men jag tycker det finns en ökad brist på respekt i hela samhället.

I förlängningen drabbas också kunderna av stölderna. Kanske inte genom prishöjningar, men genom sämre service eftersom butikerna inte har råd med lika mycket personal när de ska betala för övervakningskameror och väktare. Förutom det de förlorar på stölderna då.

– Det kostar jättemycket pengar och till slut kan det ju bli så att man funderar på om det är värt att fortsätta, säger Joel Arnryd.