Olika åsikter om SFI:s flytt till gymnasiet

Motståndarna till att Svenska för invandrare, SFI, skulle få flytta in på gymnasiet tycker att man har sett negativa effekter redan nu.

Paret Jon Sjölander och Elin Sjölander Landerdahl har varit kritiska mot att SFI fått flytta in på Västerviks gymnasium.

Paret Jon Sjölander och Elin Sjölander Landerdahl har varit kritiska mot att SFI fått flytta in på Västerviks gymnasium.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-22 12:00

Det var i senaste laget som kommunfullmäktige behandlade motionen från Jon Sjölander och Elin Sjölander-Landerdahl. De förespråkade att SFI inte skulle få flytta in på gymnasiet. Nu var flytten redan genomförd.

Paret Sjölander sade i talarstolen, på måndagskvällen, att de fått samtal från personal och elever som inte var nöjda med situationen. Jon Sjölander beskrev satsningen på ett elektroniskt passersystem som en flopp. Gymnasieeleverna måste använda sig av passerkort, men vuxenstudenter är undantagna. Det gör att säkerhetsvinsterna uteblivit.

En av farhågorna med att låta vuxenelever från SFI flytta in på skolan var risken för hedersproblematik. Maud Ärlebrant (KD) säger att hon fått höra från personal att de tendenserna redan märks.

– Man berättar om vuxna som fotograferar tjejer, och skickar bilderna till släktingar. Flickor som inte hade slöja i skolan förut har det nu.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) ställde sig frågande till den bild som gavs.

– Jag pratade med gymnasiechefen senast i dag, och han har inte hört talas om några incidenter. Jag har varit på gymnasiet åtminstone någon dag i veckan den senaste tiden. Jag delar inte alls den här bilden.

Motionen avslogs, däremot antog man ett yrkande från Elin Sjölander-Landerdahl (M), om att när en planerad utvärdering ska göras i vår så ska även personal och elever från både gymnasiet och vuxenutbildningen höras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!