I Facebookgruppen Vad händer i Ankarsrum startade en debatt för ett tag sedan om situationen i Ankarsrum. Ankarsrums hembygdsförenings ordförande Torbjörn Gustavsson gav sig in i debatten. I Facebookinlägget togs slitna byggnader upp, bland annat en fastighet på Tjädervägen och den före detta Ica-butiken. Personerna som debatterade efterfrågade också ett möte för intresserade.

– Därför har vi valt att göra samhällsföreningens kommande styrelsemöte den 16 november till ett offentligt möte. Vi kommer att prata om vad som händer i Ankarsrum, om vår trubadurafton. Sista punkten är valberedning, säger Torbjörn Gustavsson.

Han beskriver utvecklingen de senaste 50 åren i Ankarsrum som negativ.

Artikelbild

| Mötesplats. Elenor Sjöblom efterlyser träffpunkter för Ankarsrumsborna.

– På 50-talet fanns det elva bensinpumpar i Ankarsrum, minst tio mataffärer, en slaktare och en möbelaffär. Nu har i princip allt tvingats lägga ner. Det är dött på byn, säger han.

Utanför hälsocentralen i Ankarsrum står Elenor Sjöblom vid bilen och väntar. Hon är uppvuxen i Ankarsrum och spenderar mycket tid i samhället, men numera har hon flyttat in till stan. Hon håller med om att det är dött och tomt i samhället.

– När jag växte upp fanns det skobutik, fik, frisörer och blomsteraffär, men allt försvinner ju successivt, säger Elenor Sjöblom.

Vad kan man göra för att Ankarsrum ska bli mer levande?
Artikelbild

| Förfaller. Många är besvikna över att den före detta Ica-butiken, som skulle byggas om till Coop-butik, står och förfaller.

– Det är en jätteviktig fråga. Allt handlar om engagemang. Om man säger "nån borde göra något", då måste man vända tillbaka pekfingret mot sig själv och fråga "vad gör jag". Annars händer det inget, säger Torbjörn Gustavsson som ser fram emot mötet den 16 november.

Elenor Sjöblom har flera förslag på hur Ankarsrum skulle kunna bli mer levande.

Artikelbild

| Ankarsrum. Stationshuset ligger mitt i samhället.

– Man skulle kunna ordna bakluckeloppis och tipspromenad, för att locka hit folk utifrån. Då skulle de få se att det faktiskt är rätt fint här.

Både samhällsföreningens Torbjörn Gustavsson och Ankarsrumsbon Britt Johansson upplever att landsbygden inte "får plats" i kommunen.

Artikelbild

| Kiosken. Den gamla kiosken i Ankarsrum.

– Kommunen slutar vid Jenny, säger båda två.

– De säger att de hjälper oss på landsbygden, men inget händer, tillägger Torbjörn Gustavsson.