Skattehöjning bekostade nya arenan

En sliten simhall och en utdömd ishall. För drygt tio år sedan stod Oskarshamn i samma läge som Västervik. En skattehöjning gjorde satsningen på en ny jättearena möjlig.

Peter Wretlund berättar om hur det gick till när Oskarshamn byggde en ny jättearena - Arena Oskarshamn.

Peter Wretlund berättar om hur det gick till när Oskarshamn byggde en ny jättearena - Arena Oskarshamn.

Foto: Liljegren Anders

Västervik/Oskarshamn2017-02-08 10:40

Ska vi bygga ny ishall och renovera simhallen, eller rentav satsa på en multihall? Diskussionsvågorna går höga i Västervik just nu, efter att dålig is stoppat ett derby på hemmaplan. I Oskarshamn var samma fråga på tapeten för ett drygt decennium sedan.

– Vi hade en motsvarande match, vi skulle möta Leksand och det var på gränsen att vi kunde garantera säkerheten. Vi stod inför ungefär samma läge som Västervik, berättar Peter Wretlund (S), kommunalråd i Oskarshamn sedan många år tillbaka.

Alla var ense om behovet av en ny hall, så politiskt var det ingen särskilt het potatis. Den dåvarande ishallen var byggd på 1970-talet, och av ungefär av samma standard som Västerviks nuvarande hall. Samtidigt var även simhallen rejält nedgången – och kommunledningen bestämde sig för att passa på att bygga en större arena, där flera anläggningar kunde samsas.

– Hela anläggningen kostade ungefär 130 miljoner. Det är en ren kommunal satsning. Vi gjorde en skattehöjning riktad för detta.

Skattehöjningen, som gjordes 2004, låg på 75 öre och finansierade projektet.

Peter Wretlund tror inte att mindre kommuner ska ha någon övertro på att en sådan här arena ska bli ett vinstprojekt, genom att man exempelvis fyller den med konferenser och evenemang eller involverar näringslivet.

– I slutändan är det kommunen som kommer att få stå för det mesta.

Klarade Oskarshamn av att hålla budgeten för projektet?

– Ja, det blev inga merkostnader. Men det gjordes en del felaktigheter under resans gång. Det som vi hade störst bekymmer med var simhallen, det handlade om rörfrågor och ledningsfrågor. Det är oerhört viktigt att ha en bra beställarorganisation.

Inför projektstarten var storleken på ishallen ett hett diskussionsämne. Oskarshamn valde till slut att bygga en hall som rymmer 3 300 personer – inte för stort och inte för litet, enligt Wretlund.

– Om det är 2 000 personer känns det inte ödsligt, men om vi till exempel har ett derby mot Västervik så ryms publiken. Man ska inte bygga ett hus för sin 50-årsdag, utan för vardagarna.

Sett i backspegeln tycker Peter Wretlund att Arena Oskarshamn varit en mycked lyckad satsning. Besöksantalet till de olika anläggningarna har ökat, och synergieffekter har skapats både vad gäller energi och personal. Han har samtidigt förståelse för att Västervik tvekar.

– Oskarshamn hade varit uppe i Allsvenskan några år när vi byggde arenan. Jag tror att det är klokt att vara lite kylig.

Läs mer:  "Mulithall löser inte problemen"

               "Lappa och laga kostar också"

                "Ta det lugnt med hallen"

                "Oansvarigt att inte göra översyn"

Arena Oskarshamn

Arenan, som invigdes för runt tio år sedan, har simhall, gym, ishall och en idrottspark. I idrottsparken finns en konstgräsplan som vintertid spolas till en bandyplan. Här har Oskarshamn AIK sin hemmaplan. I simhallen finns dels en 25-metersbassäng, dels en barnlagun och en varmvattenbassäng.

Närmare 500 000 personer besöker anläggningen varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om