– Hon är här på inspektion, säger arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson skämtsamt.

Lite mer på allvar säger han besök på ministrar och höga partifunktionärer kan ge pepp och energi åt det lokala valrörelsearbetet. Som partisekretare har Lena Rådström Baastad ett stort ansvar för sitt partis valkampanj.

Under dagen har de bland annat besökt Västerviks sjukhus, Campus och Vapengränd.

Artikelbild

| Socialdemokraternas partisekretare Lena Rådström Baastad gästade Västervik på torsdagen.

– Jag har fått se hur man i arbetar med integration i Västervik. Hur man tidigt försöker utbilda nyanlända för att de ska kunna komma in på arbetsmarknaden, säger Lena Rådström Baastad.

Många tror att årets val inte kommer att bli som andra. De sociala medier har tagit ytterligare kliv in i väljarnas vardag sedan förra valet. Vi har fått en debatt om hur fabricerade nyheter och en hård samtalston på nätet påverkar demokratin.

Kommer årets valrörelse att bli annorlunda mot tidigare?

– Vi i socialdemokraterna har tagit en valstrategi som ska gälla i hela landet oavsett om vi befinner oss i Västervik eller Göteborg, säger Lena Rådström Baastad.

Där säger hon att partiet är tydligt med att man ska hålla en sjysst ton i debatten, och hålla sig till sanningen. Samtidigt säger hon att risken för en hårdare ton ökar inte minst som det denna gång finns flera partier som riskerar att åka ut ur riksdagen.

Hon tar ett exempel där hon tycker att politiska motståndare agerade osjysst mot statsministern Stefan Löfven (S). Ett citat från regeringens presentation av ett landsbygdspaket spreds på sociala medier: "När storstadsbor ska åka ut på landet måste det fungera även där."

Löfven anklagades för att ha en ytlig och storstadscentrerad syn på landsbygden.

– Det var ett citat helt ryckt ur sitt sammanhang, säger Lena Råström Baastad.

Häromdagen kom ett annat citat från statsministern i fokus. Denna gång från hans egen facebooksida:"Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”. Det fick både moderaten Carl Bildt och vänsterpartisten Jonas Sjöstedt att anklaga Löfven för att flirta med sverigedemokratiska väljare.

Varken Lena Rådström Baastad eller lokale partikollegan Tomas Kronståhl ser något konstigt med Löfvens ord.

– Det är bra att han tar den debatten. Vi ser i dag utländsk arbetskraft som utnyttjas, säger Lena Rådström Baastad.

– Ordning och reda på arbetsmarknaden var ju en av grunderna till att partiet bildades, säger Tomas Kronståhl.

Partisekreterarens Västerviksbesök gick efter pressträffen vidare med dörrknackning. En metod som inte spelat ut sin roll trots sociala medier, enligt Lena Rådström Baastad:

– Vi märker att folk blir glada när vi ringer på. Man vill prata politik, och det är ett sätt för oss att höra vilka frågor som engagerar väljarna.