Vid Pampas Marina i Solna är 24 Aquavillor sålda. Planen är att försäljningen av de flytande husen som ska ligga förtöjda i Västervik ska börja hösten 2018.

– Vi fattar beslut om försäljningsstart i Västervik när vi ser hur det går med försäljningen i Nacka, säger Richard Bergström, vd och grundare av företaget Aquavilla.

Han säger att företaget har satsat stora summor på att investera i tomter för de flytande husen.

Artikelbild

| Vid småbåtshamnen mellan Skeppsbrokajen och Barlastkajen finns de 25 färdiga tomterna för flytande villor.

– Lyckas vi med att sälja tomter och hus i Nacka kan vi börja med Västervik. Förhoppningsvis blir det i september i år.

I Västervik är det 25 vattentomter som är redo att bebyggas.

– Vi kommer att erbjuda kunder att köpa en tomt som de kommer att äga fullt ut. Storleken på tomten är cirka 500 kvadratmeter.

Aquavilla har i nuläget fem husmodeller att välja emellan. Och fler är på gång.

Artikelbild

| "Det känns jättehäftigt att vi är igång", säger Richard Bergström, vd och grundare av Aquavilla.

– Ja, vi kommer att utöka med sju modeller. Den vi kallar Futura, har hittills varit den mest populära.

Futuras boyta är mellan 125 och 178 kvadratmeter och kan byggas i två eller tre våningar.

Hur hållbar är Aquavillan?

– Flytkroppen som huset står på kan ligga i vattnet i över 100 år. Väljer man träpanel måste det såklart tas om hand på vanligt vis. Men kunden kan välja betongfiberskivor som ytskikt. Det är underhållsfritt med en garanti på 35 år.

Aquavillans flytkropp är konstruerad och byggd enligt bonorm L100. Det betyder att den ska klara minst 100 år i vatten utan att behöva underhållas eller torrsättas.

Vad är tjusningen med att bo på vatten?

– Det är många dimensioner. En är att du bor fritt och solen når huset från alla håll. Reflexerna i vattnet förstärker ljuset. Vi mår bra av ljus och det skapar ett välbefinnande.

Från beställning till leverans av en Aquavilla tar det mellan sex och sju månader. Tillverkningen sker på Lucerna i Västervik. De tre företag i Västervik som arbetar med de flytande husen är Aquavilla produktion, Betongproduktion och Pampas Marina.

– Vi har 25 personer anställda och under perioder är det 15 personer som lejs in. Dessutom anlitar vi underleverantörer. Jag skulle säga att vi sysselsätter mer än 50 personer i Västervik. Och vi behöver fler. Vi söker rörmokare, installatörer, målare, snickare och byggledare, säger Richard Bergström.