Polis: Medarbetare isoleras på jobbet

Hanne Kjöllers nya bok, där hon beskriver arbetsmiljön inom polisen, är bara en "avskrapning på ytan" enligt polisen Göran Bengtsson, med ett mångårigt engagemang i arbetsmiljöfrågor.

Författare. Hanne Kjöller, född 1965 i Uppsala, är författare och ledarskribent på Dagens Nyheter.

Författare. Hanne Kjöller, född 1965 i Uppsala, är författare och ledarskribent på Dagens Nyheter.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Västervik2016-02-11 07:30

En tystnadskultur, där missförhållanden inte får komma upp till ytan och där de som vittnar om oegentligheter bestraffas. Så beskrivs polisväsendet i Hanne Kjöllers nya bok "En svensk tiger", som VT recenserade tidigare i veckan.

Göran Bengtsson, som länge har engagerat sig fackligt och som stödperson inom polisen i Kalmar län, känner igen bilden.

– Man hittar på de mest fantastiska åtgärder för att straffa de som påpekar något som är fel. Det kan vara att man använder egna, interna spaningsverktyg för att ha kontroll, man sätter i gång utredningar eller anmäler saker till Polisens personalansvarsnämnd för, i värsta fall, prövning av fortsatt anställning för den utsatte.

Göran Bengtsson berättar om hur enskilda poliser isolerats på arbetsplatsen, och inte fått vara med på möten.

– Målet är att de ska sjukskriva sig eller säga upp sig själva. Det finns många raffinerade metoder som jag har sett under de 30 som jag har arbetat med arbetsmiljö och personalvård inom polisen i Kalmar län. Boken är bara en avskrapning på ytan. Det skulle gå att skriva hur mycket som helst om den psykosociala arbetsmiljön.

I Hanne Kjöllers bok berättar en polis i Västervik, Patrik Loord, om mobbning bland kollegorna, och om hur brott tystats ner av cheferna. Göran Bengtsson säger att problemen i Västervik är väl kända, sedan länge.

– Vi hade ju en ganska svår situation över en tid i Västervik, som berodde på brister i den psykosociala arbetsmiljön och på hur folk hanterade varandra.

Den förre polischefen Klas Werme säger i en intervju att det inte finns någon tystnadskultur inom polisen, och att han inte tror att arbetsmiljöproblemen är värre än på andra arbetsplatser. Hur kommenterar du det?

– Det saknas inte anledning till att en läkare på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Linköping i ett fall gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, som därefter gjorde en åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott genom vållande till sjukdom till Riksenheten för miljö -och arbetsmiljömål. Detta i samband med att man gjorde en utredning av den psykosociala arbetsmiljön. Det har gjorts flera arbetsmiljömedicinska utredningar där man slagit fast ett samband mellan den psykosociala arbetsmiljön, ohälsa och kränkande särbehandling.

Göran Bengtsson välkomnar den utredning som den nye chefen initierat på polishuset i Västervik, som görs för att komma tillrätta med den dåliga stämningen.

– Förhoppningen är att det ska bli bättre. Men det kommer att krävas tid och engagemang, alla måste dra sitt strå till stacken.

Han betonar vikten av en god arbetsmiljö för att polisen ska kunna göra sitt jobb – särskilt i en tid då arbetssituationen även i övrigt är tuffare än någonsin.

– Är inte den psykosociala arbetsmiljön bra så fungerar inte arbetet, och det blir problem även för kunden. Vi är till för skattebetalarnas skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om