I slutet av november brann tre fritidshus i Loftahammarstrakten ner till grunden. Några naturliga förklaringar till bränderna hittades inte, och polisen utgick därför ifrån att bränderna var anlagda. Sedan dess har ett stort utredningsarbete pågått, och polisen har fått in en hel del tips och iakttagelser från allmänheten.

I måndags bröt sig någon in i ytterligare två fritidshus utanför Loftahammar – och polisen fick tidigt in tips om vem som kunde ligga bakom inbrotten.

– Med hjälp av allmänheten fick vi uppgifter om vem som hade varit där. Vi kunde säkra spår från platsen, och hämtade in honom för förhör, berättar Ulf Gollungberg, polis i Västervik.

Artikelbild

| Lågornas rov. Fritidshuset gick inte att rädda utan brann ner till grunden.

Vid husrannsakan gjorde polisen vissa fynd hemma hos mannen som kan kopplas inte bara till de senaste inbrotten, utan även till en grov stöld som skett i samma fastighet som brann den 21 november, i Äskedal.

– Mannen har varit intressant även tidigare i utredningen, säger Ulf Gollungberg.

Vad det är för fynd som polisen hittat vill han inte gå närmare in på. Det är oklart om mannen kan kopplas till de andra två bränderna i Loftahammar, som skedde samma vecka.

Mannen misstänks för mordbrand, två fall av grov stöld och tre fall av stöld. Han förnekar brott.

Artikelbild

Under fredagen begärdes han häktad av åklagaren Bengt Wahlström – men tingsrätten valde att släppa honom på fri fot, efter en lång förhandling.

– Han är fortfarande misstänkt på sannolika skäl för en grov stöld och ett fall av häleri, säger hans advokat Christoffer Järneström, som lägger till att hans klient nekar till alla anklagelser.

Artikelbild

Järneström säger att han inte överraskades av att hans klient inte häktades för mordbrand.

– Det fanns det inte underlag för enligt min bedömning. Däremot vet jag inte om han är avförd från utredningen.

VT har sökt åklagaren Bengt Wahlström.