Ursprunget är en ungdomsmotion som lade förslag till hur skolmaten skulle kunna bli bättre. När motionen behandlades i kommunfullmäktige gavs uppdraget att undersöka om man kunde ersätta bordsmargarinet med naturligare produkter utan tillsatser.

Nu har kostchefen yttrat sig i ärendet – och hon håller fast vid smörgåsmargarinet. Naturligt smör innehåller mer mättat fett:

"De flesta barn i Sverige får i sig mer mättat fett än rekommenderat. Nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin är ett sätt att säkerställa en bra fettsammansättning. På så vis får vi utrymme att höja smaken på lunchen genom att till exempel ha grädde i maten då och då", skrivs det i yttrandet. Kostchefen påminner om att enligt skollagen ska maten vara näringsriktig.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden står dock på sig. I sitt beslut förespråkar de att eleverna ska kunna välja mellan smör och bordsmargarin:

– Vi erbjuder valfrihet på andra områden inom kosten. Man kan välja mellan vegetariskt och kött, säger Anette Torstensson (C).

– Man kan jobba på fler sätt med kost och motion, säger Gunnar Jansson (S) och lägger till:

– Kanske kan eleverna bre lite tunnare på smörgåsen.