Antalet larm om bränder i skog och mark ökade med det dubbla under sommaren 2018 jämfört med året innan. Enligt Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningstjänsten i Västervik, berodde ökningen på den extrema torka som drabbade landet i kombination med åskoväder. Och redan nu förbereder sig räddningstjänsten inför kommande sommar.

– Vi har flaggat för politiken att vi skulle vara i behov av mer vattenresurser. Vi skulle vilja ha en tankbil till, berättade Peter Helge för VT.

LÄS ÄVEN: "Aldrig varit med om en sådan sommar"

Artikelbild

| Liberalen Sverker Thorén: "När räddningstjänsten flaggar för någonting så får vi givetvis kolla på det".

Men hur ser de lokala politikerna på sommaren? Anser de att räddningstjänsten behöver mer resurser?

– Den som inte är uppdaterat sig på hur klimatet utvecklat sig under de senaste åren är inte med i verkligheten. Det betyder att vi behöver ha en helt annan förberedelse och beredskap för bränder under sommarhalvåret, säger Leif Svensson (V).

Betyder det att räddningstjänsten är i behov av ytterligare resurser?

– Att se efter vad man har, och hur man bättre kan utnyttja och optimera det som finns är viktigt. Man ska hela tiden ta med sig historien och tänka: "Vad har vi och vad behöver vi"? Det behöver inte nödvändigtvis innebära att ständigt införa nya resurser.

Artikelbild

| Under sommaren ökade antalet larm till räddningstjänsten om brand i skog och mark med det dubbla jämfört med 2017.

Även kommunfullmäktiges ordförande, Sverker Thorén (L), menar att man måste ta ett större grepp kring extremväder.

– När räddningstjänsten flaggar för någonting så får vi givetvis kolla på det. Med mer extremväder så kommer det bli fler extrema händelser, och då måste hela säkerhetsorganisationen ses över. Räddningstjänsten ropar inte till för något i onödan, och vi får ta detta i större sammanhang när vi tar budgeten för nästa år.

Har det varit några diskussioner redan nu om hur det skulle kunna ses över?

– Visst har fallet dykt upp. Men det är ingenting som jag har hört något speciellt om, men visst har vi nämnt det mellan mötena. Vi har utsökt levererande räddningstjänst som är på tårna, och vi från politiken måste svara upp till de behov som finns.