Igår blev det känt att klubben vänt sig till Västerviks kommun för att få akut ekonomiskt stöd: Klubben behöver två miljoner kronor för att klara elitlicensen. Man flaggar också för att man kommer att behöva årliga tillskott fram tills dess att en ny arena står klar.

De ledande politikerna Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C) var försiktiga i sina kommentarer igår. Vi har pratat med fyra andra politiker, och ingen av dem är beredda att lova ett akut stöd.

– Jag tycker att ett stöd skulle vara fel, säger Mariann Gustafsson (V).

Artikelbild

| Mariann Gustafsson (V).

Hon var kritisk till den räddningsaktion som genomfördes för ett år sedan, och säger att hon inte är överraskad av att föreningen åter hamnat i en svår situation.

Moderaterna hörde till de partiera som stod bakom uppgörelsen för ett år sedan som förstärkte klubbens ekonomin, men nu låter Harald Hjalmarsson tveksam:

– Jag vill vara den som försöker hitta lösningar på allt, men det här ser svårt ut.

Han säger att man kanske kan diskutera marknadsföringsbidragets storlek, eller om kommunen betalar rätt ersättning för klubbens deltagade i gymnasiets hockeyprofil, men att beloppet två miljoner kronor är för stort.

Artikelbild

| Harald Hjalmarsson (M).

Däremot anser Harald Hjalmarsson att kommunen vid det här laget borde ha ett svar när det gäller ishallen.

– Socialdemokraterna hade till och med en ny hockeyarena som ett vallöfte.

Artikelbild

| Sverker Thorén (L).

Han säger att Moderaterna sedan gammalt drivit att kommunen skulle undersöka om man kan få in en extrern partner för att exploatera Bökensved. För drygt ett år sedan presenterades en vision för hela området med lösningar med bland annat en modern hockeyarena, ny simhall, ytterligare en skola och bostäder på området.

– Jag tror att det vore bra om man tog ett helhetsgrepp för hela området, och jag tror mig veta att det finns nationella aktörer som skulle vara intresserade av att delta.

Artikelbild

| Dan Larsen (SD).

Om kommunen genomför projektet ensamt tror han att det kommer att ske etappvis.

– Då kommer det att ta kanske tio år. Olika behov som simhallen och ishallen kommer att ställas mot varandra. Risken är att man i de första etapperna binder upp sig för lösningar som försvårar senare etapper.

Mariann Gustafsson (V) vill se en ekonomisk kalkyl för en ny arena innan hon bedömer rimligheten.

– Kommunen ska i första hand lägga resurserna på sina grundläggande uppgifter.

Sverigedemokraten Dan Larsen tar till engelska när han beskriver VIK:s betydelse för Västerviks kommun.

– Klubben är en pull-faktor. Den bidrar positivt till kommunens varumärke. Det är häftigt att vi har ett lag på den här nivån.

Med det sagt så lägger han till att partiet än så länge varken vill säga ja eller nej till klubbens begäran.

– Föreningen måste komma till kommunstyrelsen och redogöra för det ekonomiska läget nu, och hur framtidsplanerna ser ut.

För ett år sedan var liberalen Sverker Thorén en av de politiker som var kritiska till den räddningsmanöver som gjordes då. Han säger att klubbens nya läge inte har diskuterats inom liberalerna.

– Det är inte länge sedan kommunen tog nya riktlinjer för stöd till kommunens föreningar. Jag tycker att vi ska hålla oss till dem.

Däremot säger han att på sikt avviker inte Liberalerna från övriga partier när det gäller Bökensved.

– Det finns en rörande enighet om att området ska utvecklas, och då kan en hockeyarena ingå.