– Jag har hunnit med ungefär hälften av de 134 städerna nu, säger han.

Idén fick han efter att han för ungefär 20 år sedan fick kontakt med ett vykortsföretag som gav ut julkort från olika städer. Han började måla julkort åt företaget.

– Det var så jag fick upp intresset för Svenska städer. Nu åker min fru och jag runt varje sommar och besöker en stad som jag har tänkt måla av och så tar jag en massa foton för att måla under vinterhalvåret.

Artikelbild

| Att välja motiv i Västervik var lätt, säger konstnären Nils-Erik Nilsson från Halmstad, vars mål är att måla en tavla från varje stad i Sverige.

Främst målar han i akvarell. Det gör att han kan ha med mycket detaljer i målningarna.

– Och jag vill att det ska finnas mycket att titta på. Det ska vara liv och rörelse och hända mycket i bilden.

I sina målningar vill han hitta det som är speciellt för just den här staden, så han gör även en hel del research, läser på och pratar med folk. Fast just Västervik var lite speciellt för honom.

– Jag har en farbror här, så jag har varit här mycket genom åren, och Västervik kan jag ganska bra.

Artikelbild

| Västervik fick ett extra motiv. "Jag kunde inte låta bli", säger Nils-Erik.

När han skulle välja motiv var det nästan självskrivet, berättar han. Det blev Fiskarehamnen och Fiskaretorget med stadskärnan i bakgrunden.

Men Västervik fick också en extra målning.

Artikelbild

| Motiven trycks sedan bland annat på vykort.

– Jag målade det gamla badhuset och Slottsholmen också. Det är så fint så jag kunde liksom inte låta bli, säger Nils-Erik och skrattar.

Nu ska han höra av sig till turistbyrån och bokhandeln, där han hoppas att de sedan ska vilja sälja vykort och tryck av hans tavlor.