Stig Pettersson gläds åt kylan. Isen på sjön Hjorten utanför Västervik är så bra som den kan bli för isjaktssegling.

– Det är perfekt. Femton–tjugo centimeter kärnis. Vi kan åka i lite snö också, men det är bäst så här, säger han med en blick på isen under sig.

VT gör ett besök på Hjorten på lördagsförmiddagen. Representanter från båtsällskapet har just kommit på plats och hjälps åt med att förbereda isjakterna inför dagens seglingar.

Än så länge har det inte kommit någon som vill åka med, men det är en hel del som ger sig ut på skridskor i den starka vårsolen.

Eftersom E22:an går precis intill sjön, är det många som stannar till spontant, när de ser att det händer något. Det börjar bli etablerat att det pågår segling med isjakt på platsen.

Ibland är det skolor och andra föreningar som bokar ett prova-på-tillfälle. Dagen efter VT:s besök är det exempelvis inplanerat ett besök med ungdomar från Linköpings Jolleseglarklubb.

Det behövs inte mycket vind för att det ska gå att segla isjakt, men helt vindstilla kan det ju inte vara. På lördagsförmiddagen blåser det mellan en och två sekundmeter, men det ska öka något under dagen.

– Vi har varit här hela veckan. I torsdags blåste det fem–tio meter i sekunden. Då gick det rekordsnabbt, säger Stig Pettersson.

Eftersom det går så fort, är det viktigt att man ser ordentligt. Skidglasögon, med solskydd i, är att rekommendera. Har man inga egna, finns det att låna där.