På tisdagen släpptes Svenskt näringslivs årliga rapport Lokalt företagsklimat 2018. Västerviks kommun har halkat ner, från plats 171 i fjol till plats 263 av 290 i år, något som vi skrev om i onsdagens tidning.

Västerviks försämrade placering har lett till reaktioner bland lokala företagare. En av de företagare som reagerat är restaurangägaren Jonas Settlin.

– Jag blir så oerhört ledsen över resultatet, jag tycker inte att vi hör hemma så lågt ner på rankingen. Jag är extremt stolt över att vara företagare i Västervik och tycker att vi måste göra något åt det här, säger Jonas Settlin.

Han anser att kommun, tjänstemän och företagare gemensamt behöver analysera och diskutera hur företagsklimatet kan bli bättre i kommunen. Han menar att samarbete är enda lösningen.

– Vi behöver ta gemensamma beslut som vi vågar ta konsekvenserna av. Västervik är bättre än så här, så låt oss visa det, säger Jonas Settlin.

Han tycker att det är viktigt att representanter från kommuner och företagare gemensamt diskuterar förutsättningarna för de kommunala bolagen.

– Kommunen ska inte konkurrera med företagen. Att driva restaurang eller sälja glass hör inte till kommunens kärnverksamhet. Vi som är aktörer inom besöksnäringen har gemensamt drivit den frågan, men tyvärr är det inte en politiskt viktig fråga just nu.

Michael Carlsson, som driver Kustcamp i Gamleby, menar att det är en politisk fråga om kommunen ska driva egna bolag eller inte. Han tycker inte att Västervik resorts campingpriser bidrar till sned priskonkurrens.

– Västervik resort har snarare satt priserna högt så att vi har fått möjlighet att höra våra, säger Michael Carlsson.

Västerviks kommuns näringslivschef Ulf Kullin är positiv till samarbete och dialog med företagarna i kommunen.

– Det är viktigt med en dialog så att vi vet att vi gör rätt saker. Jag vill gärna arbeta på samma sätt som vi gjorde med näringslivsstrategin, säger Ulf Kullin.

Näringslivschefen är förvånad över att Västerviks kommun sjunkit så pass mycket i Svenskt näringslivs ranking.

– Jag hade väntat mig en nedgång men inte så stor, säger han.

En av punkterna i företagsklimatsrankingen är just kommunal konkurrens.

– Jag vill inte gå in i detalj, men vi tittar på frågan och är rent generellt intresserade av att ha en dialog om åtgärder vi står inför. Jag tycker att det är viktigt att företagare inte ser kommunen som en konkurrent utan snarare en partner.

Ulf Kullin tror att Västervik har goda möjligheter att klättra till en högre placering nästa år.

– En åtgärd, som jag tror kommer att påverka företagare både praktiskt och känslomässigt, är att vi anställt en företagslots för att underlätta för företagen.

Han tycker att det är viktigt att ta hänsyn till hur företagare upplever det.

– Det är viktigt att det känns bra att vara företagare här.