Gudrun Brunegård är ett rutinerat namn inom landstingspolitiken. I 20 år har hon varit verksam som bland annat politisk sekreterare och ledamot i landstinget. Maud Ärlebrant inledde sin politiska karriär strax efter förra valet, och har under de senaste 36 åren jobbat inom mödrahälsovården i Västervik.

– Jag har alltid varit intresserad av politik. Jag började engagera mig därför att jag vill vara med att tycka och påverka, säger Maud Ärlebrant.

I partiets landstingspolitiska valprogram presenterar duon flera förslag. Ett av dem är att utrusta länets sjukhus med helikopterplattor och tillsammans med övriga i sjukvårdsregionen införskaffa ambulanshelikopter med placering i Kalmar län.

– Det tycker jag som medborgare att man ska ha rätt till. Det kan skilja väldigt mycket runt om i landet i transporttid till sjukhusen. I länet finns inget sjukhus som är utrustat med någon helikopterplatta, i exempelvis Västervik får man transporteras till Mommehåls flygplats, säger Gudrun Brunegård.

Partiet vill även se en mer statligt styrd sjukvård med större fokus på jämlik vård och kortare vårdköer.

– Idag kan det skilja flera år i överlevnad vid cancersjukdomar beroende på var man bor. Vi måste ta ett större nationellt grepp, lägger Gudrun Brunegård till.

– Vi måste även satsa på fler distriktsläkare och utveckla primärvården för att avlasta akutsjukvården. Landstinget måste bli mer attraktiv som arbetsgivare, avslutar Maud Ärlebrant.