KRÖNIKA Flera orter i länet har under många års tid varit fästen för grupperingar inom nazism. VT kunde i somras berätta att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) börjat synas allt mer i Västervik. Nu uppmärksammas den lokala nynazismen av P4 Kalmar. Enligt reportaget i P4 Kalmar finns det tre personer i länet som är aktiva NMR. Det är en blygsam rapportering. Mycket tyder på att det finns fler än så. VT har vid flera tillfällen skrivit om NMR:s aktivitet i norra länet. Senast i somras deltog omkring åtta aktivister från organisationen i en manifestation på stan. Flera av dem är hemmahörande i länet. Enligt poliskällor finns det minst tre personer i Västerviks kommun som har direkta kopplingar till NMR, och ytterligare två personer i Oskarshamns kommun.

Jag skrev en krönika om deras manifestation. Dagen efter hade jag självklart fått nazistisk propaganda nedtryckt i min brevlåda på min hemmaadress. Det var ingen tillfällighet. Och det kommer jag få igen. Det är så de jobbar. De försöker skrämmas med hat. De försöker att måla upp en bild av en verklighet som inte existerar. Bilden av att ”fosterlandet Sverige är förlorat” och att det inte finns någon annan väg tillbaka än våldsamt försvar. ”Det är dags att vi tar tillbaka vårt land”, och så vidare. Landet har självklart inte blivit fråntaget oss. Landet blir inte ”våldtaget av invandrarna” och vi måste inte använda våld. Vi befinner oss inte i krig och cheferna i ”PK-media” är inte tillsatta av ”kommunisteliten” för att försöka lura invånarna.

Det vet de flesta inom de nynazistiska rörelserna också om. De är hatfulla, och de är möjligtvis vilse i sig själva, men de är inga dumhuvuden i en rent intellektuell mening.

Så hur ska vi bemöta deras hatfulla budskap?

Ett källkritiskt sinne är svaret. Använd det som ett filter, inte bara mot främlingsfientlig våldsideologi, utan mot allt som du uppfattar som sensationell information. Finns det belägg för att invandrare begår fler sexualbrott än infödda svenskar? Håller de på att sno alla våra jobb? Ökar verkligen det dödliga våldet? Upplys dig själv och sprid din kunskap vidare. Särskilt till dina barn. (På tal om barnen: krama dem ofta så minskar risken för att de blir våldsamma som vuxna – det är sant! Googla det också!)

Jag har fått se min beskärda del av hat och hatfulla människor genom åren. Jag har träffat gängmedlemmar och politiska extremister. När det kommer till gäng där våldskulturen är påtaglig verkar det för många vara en ren tillfällighet att de hamnat i just det gänget. Bara det finns en uppfattning om samhörighet så verkar det räcka. Vad politiken handlar om verkar inte vara någon tilldragande faktor.

När jag jobbade längre ner i vårt avlånga län träffade jag en person som hoppat av en nazistisk organisation. Jag glömmer aldrig hans ord när han börjat återhämta sig från sitt kaosartade liv. ”Jag ville skada andra, om någon skulle dött hade jag inte brytt mig. Nu förstår jag att det var mig själv jag ville skada, det var där ilskan fanns och det fick andra lida för. Det kommer jag få leva med i resten av mitt liv”.