Enligt kommunen sitter det 25 hållare med plastpåsar fastsatta på stolpar runtom i Västerviks kommun (23 i Västerviks stad och tre i Gamleby). En skylt berättar att det är företaget Tikspac som med hjälp av lokala sponsorer och Västerviks kommun tillhandahåller påsarna. Vartannat år förnyas kontrakten med sponsorerna och det har nu funnits gratis hundbajspåsar i Västervik i tio år.

– Vid varje förnyelse av sponsorkontrakt är det mellan 50-70 procent av företagarna som fortsätter sitt engagemang, säger Ann-Christin Mårtensson, säljchef på Tikspac för bland annat Västerviksområdet.

Påfyllning av påsar sköts av parkavdelningen på Miljö och energi. Det är även de som tömmer hundbajsbehållarna. Innehållet körs till återvinningsstationen i Målserum där det går i brännbart, mals och eldas i värmeverket.

Artikelbild

| Ulf Hultqvist, Västervik, tycker att det är bra att det finns gratis påsar. Men själv använder han oftast sina egna. Hundarna Coffie och Rasmus verkar nöjda med promenad i parken vid varmbadhuset.

– Det var mer hundbajs innan påsarna infördes. Det här är bra, säger Kent Elander, verksamhetschef park och fritid, Västervik miljö och energi.

Ulf Hultqvist, hundägare i Västervik, säger att han köper egna påsar. Men tycker det är bra med gratispåsarna.

– Det kan ju hända att man missar att ta med en påse, eller om de man har inte räcker till. Jag tycker att alla ska plocka upp efter sina hundar.

Han får medhåll av Inger Wennerberg Carlsson och Jan Carlsson.

Artikelbild

| Inger Wennerberg Carlsson och Jan Carlsson har med egna påsar. De tycker att alla hundägare ska plocka upp efter sin hund. "Det är skitäckligt när det ligger kvar", säger de.

– Vi har använt gratispåsarna någon gång, men oftast har vi med egna. Det är verkligen skitäckligt när folk inte plockar upp bajset. Hur svårt kan det vara?