Trots att det återvunna plagget blev årets julklapp så verkar inte svenskarna vara beredda att göra allt för stora förändringar i firandet. I en undersökning gjord av Origo Group har 1 000 svenskar fått svara på frågor om sitt julfirande. Endast 14 procent svarar att de kommer att ändra något i sitt firande till förmån för klimatet.

– Det finns mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan under jul. Att göra små förändringar kan göra stor nytta, säger Mikael Nyman, energirådgivare på Västerviks kommun.

Vilka är dina bästa tips för en klimatsmartare jul?

Artikelbild

| Mikael Nyman, energirådgivare på Västerviks kommun, säger att det finns mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan under julfirandet.

– Maten är en stor del och det kan man titta över. Att äta vegansk eller vegetarisk mat är bra, man kan också fundera på var maten transporteras från.

– I juletid så far man omkring ganska mycket och besöker släktingar. Så något man kan tänka på är att planera sin rutt. At ta tåget är väldigt bra. Men man kan också fundera på sin belysning och inte använda glödlampor. Det är bättre att satsa på led-lampor.

Mikael Nyman berättar att det finns många fördelar med att byta sina glödlampor mot led-belysning.

– Det finns fortfarande adventsljusstakar med glödlampor, men jag ser ingen anledning till att man ska använda dem. Led-lampor drar 93 procent mindre energi och i dag finns det belysning för alla behov. Brandrisken är också mindre jämfört med glödlampor.