Kommunens arbete med förbättringsvandringar på orterna runtom i kommunen fortsätter. I fjol kom turen till Gunnebo och i dagarna var det dags för uppföljningsmöte. Ett 30-tal personer kom till Folkets hus i Gunnebo för att vara med på mötet.

– En ny central badplats hamnade överst på priolistan. Gunneboborna skulle allra helst vilja ha en badplats vid Ortberget, så nu ska vi från kommunens sida kolla upp om det är möjligt. Marken norr om samhället mot vattnet ägs nämligen av Gunnebo bruk, berättar Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare på Västerviks kommun.

Lotti Jilsmo sitter på en nyligen utplacerad bänk nedanför pulkabacken vid vattentornet i Gunnebo. En likadan bänk står längst uppe på kullen. Planen är att det även ska finnas en grillplats här och till vintern planerar kommunen att sätta upp belysning i backen.

Artikelbild

| Utvecklas. Pulkabacken i Gunnebo kommer att få belysning till vintern.

– Vi tittar också på om det skulle kunna ligga en lekplats här bredvid, men eftersom det finns en sankmark nedanför pulkabacken så måste vi utreda om det går, säger hon.

Solen skiner och nerför den branta backen går en man och hans barn.

– Många tycker att Gunnebo ligger långt bort men det tar tio minuter för mig att åka till Ica Maxi, säger Jens Clausen och sätter sig på bänken mittemot Lotti Jilsmo.

– Men den stora skillnaden att bo här jämfört med att bo i Västervik är att husen kostar en tredjedel av vad de kostar inne i stan

Artikelbild

| Sjöutsikt. Byggnation vid sjön Venerna skulle ge sjöutsikt för många.

Jens Clausen tycker också att det är bra att det finns förskola och skola i Gunnebo. Han gillar pulkabacken som ligger precis bredvid huset.

– Men det vore bra om gräset slås. Det behövs jättemycket snö för att man ska kunna åka nerför backen, säger han.

Artikelbild

| Husplaner. Här, vid Karlbyvägen i Gunnebo, detaljplanerades området för villor och flerfamiljshus 1971. Planerna kan fortfarande bli verklighet.

En annan sak som Gunneboborna efterfrågar är en gång- och cykelväg till Västervik.

– Det blir verklighet om södra infarten blir av. Med en södra infart tar man sig snabbt till Elfa i Västervik och då skulle Gunnebo bli som en stadsdel till Västervik precis som Piperskärr. Beslutet om södra infarten skulle helt klart påverka Gunnebo, säger Lotti Jilsmo.

Artikelbild

| Centralt. Jens Clausen tycker att Gunnebo ligger nära stan. Han berättar för landsbygdsutvecklaren Lotti Jilsmo att det tar tio minuter att åka till Ljungheden.

Hon berättar om en bortglömd detaljplan från 1971. Då planerades det för åtta flerfamiljshus och ett tjugotal villor precis vid sjön Venerna på Karlbyvägen i utkanten av samhället. Lotti Jilsmo kan mycket väl tänka sig att området kommer att bli verklighet en dag.

– Och med en södra infart blir det planlagda området ännu intressantare, säger hon.