Det är måndag morgon och Peter Helge från räddningstjänsten, Henrik Uveborn, säkerhets- och beredskapssamordnare på Västerviks sjukhus och Ulrika Karlsson, stabsssekreterare, förbereder årets tredje brandövning på Västerviks sjukhus.

– Vi har en förträfflig samverkan med sjukhuset. Det är en stor anläggning med många byggnader och det gäller för oss att hitta. En brand på sjukhuset skulle kunna få förödande konsekvenser, säger Peter Helge

Sedan några år tillbaka har Västerviks sjukhus och räddningstjänsten en tydlig samverkan när det kommer till brandsäkerhet. Vid fjolårets övningar tog det elva minuter för räddningstjänstens personal att anlända till den exakta brandplatsen. I år har utryckningstiden nästan halverats – till sex minuter.

Artikelbild

| Micke Ottosson var den första som upptäckte branden. – Först tänkte jag: "Vad är det som pågår här", säger han.

– Vi har tagit fram ett åtgärdsprogram som vi är helt unika med i regionen. Vi har ett västsystem där en ur vår personal tar på sig en orange väst och möter upp räddningstjänstens personal, säger Henrik Uveborn.

– Möter ingen upp oss så måste vi leta igenom våra kartor och då tar det längre tid, fortsätter Peter Helge.

Efter en kort promenad genom sjukhusets kulvertsystem är Peter, Henrik och Ulrika framme vid Transportcentralen i hus 17. Personalen har ingen aning om vad som komma skall och Peter smyger fram till en undanskymd papperskorg. Där placerar han sin rökmaskin och det tar bara några sekunder innan ett genomträngande ljud hörs över avdelningen. Brandlarmet har utlösts.

– Målet är att vi från räddningstjänsten ska vara här inom tio minuter, förklarar Peter Helge.

Artikelbild

| Peter Helge, verksamhetsansvarig på räddningstjänsten, följer noga Micke och de övriga kollegornas ingripande.

Henrik och Peter står några meter från brandplatsen och observerar. Peter antecknar varje händelse och efter bara någon minut är Micke Ottosson på plats. Några sekunders förvirring uppstår innan han förstår vad som är på gång.

– Först tänkte jag: "Vad är det som pågår här"? Sedan förstod jag att det var en brandövning så jag sökte av vår arbetsplats här uppe, säger han efteråt.

Artikelbild

| Peter Helge och Henrik Uveborn var båda nöjda med måndagens brandövning. På sex minuter lyckades räddningstjänstens personal att ta sig till brandplatsen.

Micke börjar lokalisera och släcka den brinnande papperskorgen. Han tar på sig den orange västen och går ut genom avdelningens entrédörr. Räddningstjänstens personal är snabbt på plats och Micke vägleder dem till orienteringstavlan och brandplatsen. Det hela tar sex minuter.

– Jag tycker att det gick jättebra. Eftersom det var övning och vi inte körde blåljus så är sex minuter väldigt bra. Jag vill säga att på Västerviks sjukhus så har man ökat kunskapen jättemycket, säger Peter Helge.