För sjätte året i rad kan kommunens ungdomar söka feriepraktik. Irini Nikoladou hade turen att få feriepraktik två år i rad.

– Jag praktiserade på en förskola första året och sedan på Gina Tricot, säger Irini Nikoladou och berättar att båda feriepraktikerna ledde till jobb efteråt.

Varför rekommenderar du feriepraktik?

– Det är en jättebra möjlighet att få en fot in i arbetslivet och se vad som passar en. Det har underlättat jättemycket för mig. Erfarenheten från Gina Tricot gjorde att jag även fick ett annat butiksjobb, säger hon.

Precis som föregående år är projektet Feriepraktik ett samarbete mellan Västerviks kommun och Tjustbygdens sparbank. Målet är att kunna erbjuda 500 platser, enligt kommunens praktiksamordnare Lisa Hedström.

– Mellan 500 och 600 brukar söka feriepraktik. Man är inte garanterad att få en plats precis där man vill och det är många som tackar nej till sin plats också.

Samtliga feriepraktikanter har samma villkor och lön oavsett arbetsplats. Dock går Sparbanksstiftelsen in och betalar halva lönekostnaden för praktikplatserna som erbjuds i näringslivet.

Det har hunnit gå några år sedan Irini Nikoladou praktiserade på Gina Tricot och direkt efter feriepraktiken åkte hon till Australien. Men därefter har hon återkommit till klädbutiken.

Vilka är dina bästa tips till blivande feriepraktikanter?

– Jag tror på sunt förnuft, att vara sig själv, visa framfötterna, vara trevlig och komma i tid. Att vara en bra arbetstagare, säger hon.

Maria Hedberg, butikschef på Gina Tricot, är mycket positiv till feriepraktiken.

– Det är fjärde året vi tar emot feriepraktikanter. Det är svårt för ungdomar att hitta sommarjobb och det här ger oss möjligheten att kunna erbjuda en plats, säger Maria Hedberg och berättar att feriepraktikanterna oftast har fått extrajobb i buitken efteråt.

Maria Hedberg har tagit möjligheten att intervjua de potentiella feriepraktikanterna i förväg.

– Rent krasst är det billigt för oss att ha en feriepraktikant, men det är inte främsta anledningen. Det här är ett bra sätt att fånga upp framtida personal. Vi är jättenöjda, säger Maria Hedberg.

Hon är förvånad över att inte fler butiker och restauranger tar emot feriepraktikanter med tanke på alla fördelar det ger.

– Jag trivdes jättebra, både med mina kollegor och med butikschefen, säger Irini Nikoladou.