Till det sistnämnda har han även sålt ett 60-tal föremål från den egna kollektionen som nu alltså ingår Nationalmuseets permanenta samling.

På måndag, den 11 mars, gästar han Tjustbygdens konstförening och Gamleby folkhögskola för att föreläsa under rubriken "Vardagstingens doldisar/ Design för folkhemmet".

Lindblad är en samlare av rang och har blivit landets främste expert på bruks- och designföremål, framför allt av plast och rostfritt stål.

Under föreläsningen berättar han vilka av dagens föremål som blivit oumbärliga, som till exempel saxen, osthyveln och tv-kannan.

– Jag kommer att ha med mig en del saker att visa också, berättar han när vi talas vid över telefon.

Samlat på saker har han gjort sedan barndomen. Men först på 90-talet började han intressera sig för bruksföremål i plast. Tillsammans med sin dotter reste han runt på loppisar och hade så småningom fått ihop en gedigen samling välgjorda objekt från 50-, 60-, och 70-talen.

– Det fanns så otroligt mycket plastföremål i omlopp men väldigt lite dokumentation, säger Thomas Lindblad.

Bristen på samlad kunskap gjorde att han själv började forska och katalogisera. Så småningom kontaktade han förlaget Signum med en bokidé. Förlaget nappade och Lindblad skrev boken "Bruksföremål av plast". Därefter har han skrivit om funkisglas och skandinavisk bruksdesign.

Måndagens kvällsföreläsning är öppen för allmänheten.