– Jag var ute och gick och hörde plötsligt kråkor som kraxade, så jag gick dit och såg då räven. Den kom fram till mig och var väldigt oskygg.

Det berättar Jan Nilsson om sitt möte med den räv som setts stryka runt i Peru, Brevik och Skogshagaområdet. Han bestämde sig för att filma räven och lägga upp videon på sociala medier, där klippet nu fått flera visningar. Han är dock inte ensam om att ha sett den. Lennart Johansson är skyddsjägare och har tagit emot närmare 50 samtal från folk som sett räv den senaste tiden.

– Jag vet att det finns en, kanske två rävar som rör sig i det området. Jag har själv inte lyckats få syn på den, men fällor är utställda. Tyvärr har ingen räv gått in i någon av dem än, men vi försöker på alla möjliga sätt att få bort dessa rävar, säger Lennart Johansson.

Artikelbild

| Det var vid Peruparken som Jan Nilsson såg räven.

Vi rapporterade tidigare i år om problemet med närgångna rävar inne i stan, och att de troligtvis är skabbsmittade. Lennart Johansson menar ett tecken som tyder på att de är smittade är om räven är just så oskygg som den Jan Nilsson stötte på. Andra tecken på rävskabb är om de är magra, har tunna svansar och verkar vara apatiska.

– Ser man en räv som visar upp dessa symtom så måste man rapportera om det direkt. Man kan ringa till kommunens växel så kopplar dem vidare till oss. Sista halvåret har det varit förskräckligt många fall av rävskabb, så vi måste få bort dem omgående så att de inte smittar fler.