Det är försäkringsbolaget If som har gjort en kartläggning av brottsstatistiken från Brå. Bland de så kallade vardagsbrotten är det främst stölderna som ökar under sommarmånaderna. Båtstölderna ökar med hela 157 procent mellan juni och augusti, jämfört med mars till och med maj.

Mopedstölderna ökar med 52 procent under sommarmånaderna, cykelstölderna med 42 procent medan fickstölderna ökar med 23 procent, enligt If:s sammanställning.

– Sommaren är tyvärr tjuvarnas tider. Åker du på semester förvarar du med fördel cykeln eller mopeden i bostaden eller i ett förråd. Tänk även på att vara extra uppmärksam vid stora folksamlingar som stränder, festivaler och konserter där ficktjuven ofta slår till och lämna aldrig dina tillhörigheter obevakade, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Försäkringsbolaget noterar också att det inte bara är stöldbrotten som ökar under sommarmånaderna. Brottet grov vårdslöshet i trafik får en ordentlig uppgång, till 32 procent, under sommaren. Läge att hålla extra uppsikt även i trafiken i sommar alltså.