Mellan klockan 17 och 18 på fredagen fick räddningstjänsten in ett flertal larm om misstänkta skogs- och gräsbränder. Den största branden, på cirka tre hektar, har rasat mellan Brånestad och Nygård nordost om Gamleby. Där fick räddningstjänsten hjälp från två helikoptrar som vattenbombade området.

Vid sidan om den här branden har räddningstjänsten också kämpat med två bränder i trakterna kring Hjorted, den ena på cirka två hektar och den andra på mer blygsamma 30 gånger 100 meter. Även i Hjorted, i den större av de två bränderna där, fick räddningstjänsten hjälp med vattenbombning från en tredje helikopter.

Men de här två bränderna var inte de enda kring Hjorted, berättar brandmästaren Richard Brown.

Artikelbild

– Också i Hjortedtrakten så har man sett en rökpelare från luften. Vi har inte lyckts hitta den, den branden finns fortfarande. Vi kommer försöka få upp brandflyget direkt imorgon bitti för att få hjälp med att lokalisera den.

Finns det en risk att den sprider sig under natten?

– Det tror jag inte. Man ska aldrig säga aldrig, men vinden avtar nu, och nattetid så sjunker temperaturen samtidigt som luftfuktigheten ökar. Det är omständigheter som är till vår fördel, säger Richard Brown.

Sammanlagt har all aktiv personal inom kommunens räddningstjänst kämpat med dagens bränder, berättar han, utöver några som kallats in från sina ledigheter.

Vid 23-tiden berättade han att de hunnit få de tre skogsbränderna under kontroll innan de behövde avsluta för dagen.

– Vi har ingen aktiv släckning nu, då det är riskfyllt att gå i ett brandområde när man inte ser något. Vi väntar på ljuset. Alla som är ute har slitit hårt nu, så de behöver vila också, så klart.

Utöver de tre skogsbränderna har räddningstjänsten också fått rycka ut för att släcka en övertänd traktor nordost om Loftahammar under fredagskvällen.