I dag har många skolelever med sig dyra prylar till skolan. Det kan handla om mobiltelefoner, surfplattor datorer eller kläder. Det ökar naturligtvis stöldrisken, men i enligt Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik har antalet skolstölder snarare minskat i kommunen.

– Ett tag så var det väldigt mycket stölder av Ipads och såna prylar på skolorna i Västervik. Sedan fick man lite bättre översyn av egendomerna och nu är känslan att det minskat ordentligt. Visst händer det fortfarande att egendomar försvinner, men det är inga mängder, säger Ulf Gollungberg.

Att stölderna blivit färre kan enligt Ulf Gollungberg bero på att skolorna och eleverna i dag har ett bättre överblick över egendomarna.

– Förra året hade vi mer stölder, men i år har det som sagt minskat. Däremot har det i stället varit en hel del skadegörelser mot skolorna i år, säger Ulf Gollungberg.

Vilka är det som begår stölderna? Elever på skolan?

– Nej, det är inte den känslan vi har i allafall. Det är snarare folk som gått i skolan en gång i tiden och som har en viss kännedom. Det är inte speciellt vanligt att elever stjäl under tiden de går i skolan.

Ulf Gollungberg menar att det bästa sättet att få behålla sina saker är att helt enkelt ha uppsikt under skoldagen.

– Man ska inte lämna kvar sin telefon eller surfplatta utan uppsikt. Det är viktigt. Det är likadant i idrottshallarna, har man idrott så ta med grejerna in i salen eller att se till att omklädningsrummet verkligen är låst.