Sedan Martina Holmer öppnade Gertrudskliniken har hon haft en ganska stadig ström av kunder. Martina Holmer är sjuksköterska i grunden men startade en verksamhet som i dag bland annat gör så kallade skönhetsingrepp. Hon började för ett och ett halvt år sedan och har nu lokaler på Rådhusgatan.
– Det är faktiskt vanligare än man tror att man gör den här formen av skönhetsbehandlingar, säger hon.
Förutom att erbjuda olika ansiktsbehandlingar utför hon även botoxbehandlingar, kosmetiska tatueringar – även kallat 3D-ögonbryn – och fillers. Det sistnämda är injektioner för utfyllnad i bland annat läppar. Botox och fillers går till så att man injicerar ämnen i huden, eller i muskler.
Synen på ingrepp verkar vara i förändring. Martina Holmer säger att hennes bransch har blivit mer accepterad. Fördomarna om ingreppen har minskat med tiden, men hon stöter ibland på dem som redan har en bestämd åsikt och inte är intresserade av att ändra den.
– De flesta tänker nog på jättestora läppar som man ser på tv ibland när man tänker på fillers. Men då tycker jag att man är fel ute. Det är inget jag gör.
Hon är inte ensam om att erbjuda tjänsterna i Västervik. På Nice på Storgatan i Västervik har man erbjudit bland annat botox och fillers i tio år. Det berättar Maria Molin, ägare. Hon har sett en attitydförändring genom åren.
– När vi började var det inte så populärt, i alla fall inte hos allmänheten. Det hände ett par gånger att det kom in folk och bara skällde på oss. Det händer inte längre.
På hennes salong utförs ungefär 15 behandlingar med botox eller fillers i månaden.
– Men om man vill överdriva, då får man gå till någon annan. Det ska se naturligt ut, det är ledordet för oss.
Experters uppskattningar gör gällande att det genomförs flera hundratusentals behandlingar av det här slaget om året i Sverige. 2015 uppskattade regeringsutredare att det fanns 14 000 företag som sålde olika typer av estetiska kroppsbehandlingar, men då räknas även kirurgi in. Branschen växer och ingrepp av det här slaget blir vanligare.
Den typiska kunden är en kvinna mellan 40 och 50 år på Gertrudskliniken. På Nice är det också främst kvinnor, mellan 20 och 70 år. Båda salongerna har behandlat män, även om det inte är så vanligt.
– Många kommer hit för att de tycker att de ser trötta ut, och att de känner sig piggare än vad de ser ut. Och det vill de ha hjälp med, säger Martina Holmer.
Bland de vanligaste ingreppen är botox vid pannan och vid den så kallade "bekymmersrynkan" mellan ögonen. Rynkor och linjer vid ögon och mungipor är också vanligt att man vill få bort.
– Då kan man använda fillers, som är en slag gelé och syra som finns naturligt i kroppen, och fylla ut området igen, säger Martina Holmer.
Hon är mån om att hennes kunder ska se naturliga ut.
– Jag tycker att det handlar om att återskapa det som varit, inte att förändra utseendet. Exempelvis så förlorar läpparna fukt när man blir äldre. De får rynkor och överläppen kan bli mindre. Det går att fylla ut igen. Målet är att det inte ska synas att man gjort ingreppet.
Talar man öppet om skönhetsingrepp i dag?
– Man skäms inte, det är min erfarenhet. Man skäms inte, men vill vara diskreta i vilket fall, säger Maria Molin.
– Nej, det tycker jag inte. Vi utför ju många andra behandlingar så bara för att man har varit här innebär det ju inte att man gjort ett skönhetsingrepp. Det är bara ett par som velat gå ut bakvägen än så länge, säger Martina Holmer.