Västervik Tjust Fastigheter besökte i förra veckan Växjö. En av anledningarna var att man ville se Växjös arenastad.

Två gånger om året har det kommunala fastighetsbolaget ett längre styrelsemöte som sträcker sig över två dagar. I vår valde man att lägga mötet i Växjö. Det var ingen slump – ett studiebesök i Arenastaden var inbokat.

– Det har vuxit upp ett idrottscentrum runt gamla Värendsvallen, berättar Veikko Kärki, styrelseordförande i Tjust Fastigheter.

I Västervik har idrottsanläggningen Bökensved blivit en av vinterns hetaste politiska frågor. Hockeyklubben trycker på för en bättre ishall som håller allsvensk standard. Simhallen har börjat bli till åren.

I Växjö finns på ett litet område fotbollsarenan Värendsvallen, Tipshallen som är en inomhusarena för friidrott och fotbollsträning, Vida Arena som är elithockeylaget Växjö Lakers hemarena samt ytterligare ett antal mindre idrottsarenor.

– Vi tänker inte bygga något liknande i Västervik. Växjö är en större stad, säger Veikko Kärki.

Han noterar ytterligare några skillnader. En av utmaningarna i Västervik är simhallen, där det är tal om att utöka till en 50-metersbassäng.

– Växjö har sin simhall på annat håll i staden.

Ägandet är en annan skillnad. Bökensved är en helkommunal anläggning. I arenastaden finns det flera bolag inblandade. Vida Arena ägs till exempel av ett bolag som i sin tur ägs av hockeyklubben.

Längre fram i vår får vi veta mer om hur kommunen ska hantera arenafrågan i Västervik. Just pågår det en utredning. Tanken är att den ska bli färdig i tid för att kunna användas till budgeten för 2018 – 2020 som ska antas i juni.