Måndagen inleds bland annat med det numera klassiska Karhu run, stadsloppet som brukar locka runt 1 000 löpare, och många fler åskådare till stadskärnan. En annan riktig klassiker är Kanalsimmet, som anordnas av Korpen varje år. Det är ett motionslopp där inte den som simmar snabbast vinner, utan den som har den snyggaste huvudbonaden. Starten går under onsdagen.

På onsdagskvällen blir det också underhållning för barnen, när föreningen Visan i samarbete med bland annat Sparbanksstiftelsen bjuder på Sean Banankonsert i ruinen. Kvännaren med Ola och Erik Berg uppträder då också.

Sedan är det dags för Visfestival. I år ligger fokus inne i staden mer på barnfamiljerna. Det berättar Tobias Ahlstedt på Västervik framåt.

– Torsdag, fredag och lördag anordnas barnscen på Wimmerströmska gården. Det blir bland annat trollkarlen Daniel Karlsson och Yankho Kamwendo, känd bland annat från barnprogrammet Bolibompa, berättar han.

Det blir även musikunderhållning för de yngsta med musik från Gun Granat och Christer Världsminister, som utgörs av lokala musiker, under veckan. Längs Strandvägen vankas matstånd, försäljning och lek i olika former.

– Det är en tanke med det hela, att barnen ska kunna vara med mer. Nu kan de leka ända till midnatt om de vill, säger Tobias Ahlstedt.

Förra årets olika lekstationer, med bland annat klättring och vattenlek, kommer att utökas i år. Däremot blir det mindre musik.

– Vi kommer inte att ha någon stor musikscen i år. Vi vill inte störa festivalen i ruinen. Vistemat kommer krogarna att stå för.